A prevenciós iroda 125 millió forintból épül meg a kórház területén, amely hamarosan megnyitja kapuit. A hétvégén azonban már megkezdték a munkát Makón, hiszen a József Attila Gimnáziumban különböző szűréseken – testsúly, magasság, zsír, vérnyomás, vércukor, prosztata, hallás, csontsűrűség, anyajegy – vehettek részt a lakosok.

Nagy volt az érdeklődés a 9 órai megnyitó előtt már több mint 150-en jártak a gimnáziumban és végezték el a vizsgálatokat. Dr. Nagy Jenő, a makói kórház megbízott főigazgató-helyettese, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Program orvos-szakmai vezetője üdvözölte a létszámot, de azt mondta, nem lehetünk elégedettek, csak akkor, ha minden makói eljönne és megvizsgálnánk.

A szűrések mellett szív- érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések megelőzéséről és korai felismeréséről hallhattak előadásokat a résztvevők. A Petőfi Parkban 10 órától bárki tehetett néhány kört, akár sétálva, akár futva az 500 méteres rekortán pályán.

A program ezzel nem ért véget Makón, hiszen tervezik, hogy a városrészekbe is kitelepülnek, valamint a térség településein is megjelennek majd a következő időszakban. Egy év alatt legalább kétszer jelenhet majd meg a szűrőbusz a környező falvakban.

Góg Mihályné vérnyomás, cukor, koleszterin, testsúly és testmagasság mérésen vett részt szombaton. A makói hölgy elmondta, kedvet éreztem rá, hogy eljöjjek, és a vizsgálatokat elkészítsük, itt még sem olyan, mint az orvosi rendelőben. Jól éreztem magam, a hölgyek is nagyon aranyosak voltak – tette hozzá.

Weszelyné Véghseő Henriett két gyermekével 1 kilométert kocogott szombaton délelőtt. Elmondta, nagyon jó volt, de nincs hozzászokva a futáshoz.

A.S.