Újvári László Balástya polgármestere beszédében utalt a múltra, amikor 14 évvel ezelőtt először rendezték meg ezt az esemény, amely mára már összefor Balástya nevével. ” Amikor végignézek a gyönyörűen feldíszített sportcsarnokon, akkor büszkeséggel tölt el a látvány. A kiállítás kapcsán ragyogó összhangban vanna a zöldségek, virágok, régi eszközök, a testvértelepüléseink ügyes alkotásia, bölcsiseink, óvodásaink munkái”- mondta el köszöntő beszédében a polgármester. A sportcsarnokban rendezett ünnepi megnyitón részt vett Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Kispál Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei elnöke is.

Jubileumi volt többszempontból is ez hétvége a balástyaiak életében, hiszen először került sor a Balástyáért emlékplakett kiosztására. Ezt olyan balástyaiak kapták, akik a közösséget szolgálják. Így Balástyáért díjat vehetett át Vén László testnevelő tanár, Nagy Mihály Balázs országos bajnok táncos és Kovács Karló európai hírű díjugrató lovas.

A kiállítás kuriozumai közé tartozott egy több mnt 60 kilogrammos tök, valamint azok az esüstfenyők, amelyek az elmúlt hetek viharai döntöttek ki, ezért kerültek kiállíátsra.

A falunap jó hangulatához pedig minden adott volt ami kell: helyi néptánc, hastánc és nyugdíjas csopotok. Fellépett Hayat Hastánc Egyesület, az Őszi Alkony Nugdíjas Klub Tátika Népdalköre és a Bábabokra Néptánc Együttes, a Balástyai Munkácsy Mihály Katolikus általános Iskola néptánccsopoortja. Emellett mesejáték, lovasbemutató, na és persze sztárvendégek. Azt nehéz volt eldönteni hogy Gáspár Lacinak vagy a Barátok Közt Lacijának, azaz Tihanyi Tóth Csabának kellett több autogrammot osztani, a lényeg, hogy minden korosztály megtalálta a neki való programot.  A színpadon Hajó Edina a Rádió 7 és a www.promenad.hu műsorvezetője invitálta a nézőket a programokra.

Vincze Rita és Mravcsik Balázs Bátonyterenyéről érkeztk, barátok meghívására. “Először járunk itt, nagyon tetszik a rendezvény, nekem a postás kiállíáts tetszett a legjobban” – mondta Rita, mígy barátjának Balázsnak a veteránmotorok nyerték el tetszését.

Az “Itthon vagy! – Magyaroszág , szeretlek” országos programsorozat réeszként Balástyán is fellobant a tűz Szent Mihály napján este fél kilnckor. Ezt követően hajnalig tartó szüreti mulatság zárta a falunapokat.

Hajó Edina