Az egész napos akadályversenyre az ország különböző pontjairól érkeznek csapatok. A 2 fiúból és két lányból álló csoportok összevetik erejüket, ügyességüket, tudásukat.  Négy megye, 16 csapata mérte össze a tudását a 18 részből álló versenyen.  Jöttek Zalakomárból és Sárisápról is érkezett két csapat.

Kellett íjjal célba lőni, airsoft puskával flakonokat eltalálni. Ebben a csapatok fiú és lány tagjai is nagyon ügyesek voltak.  Kipróbálhatták magukat fegyver összeszerelésben, légfegyverrel valamint pisztollyal lövéssel is. A tűzoltó feladatnál igazi csapatmunkára volt szükség, hiszen míg a csapat egyik tagja pumpálta a vizet, addig a másiknak pontosan kellett célozni.  A földbe szúrt karókra kellett karikákat dobálni lóhátról, ami nem olyan könnyű feladat, mint aminek látszik. A 18 állomás között volt logikai és ügyességi feladat is.

Mindemellett horgásztak, katonai sátrat is állítottak. A megmérettetéseket időre kellett végrehajtani, hogy kiderüljön, melyik csapat lesz a legjobb a nap végére.

Virág Zoltán szervező elmondta, hogy az 1. világháború 100 éves évfordulójának alkalmából történelmi kérdésre is kellett a csapatoknak válaszolni.

A versenyt először 2005-ben rendezték meg és azóta országos hírnévre tett szert. Tavaly már a hét különböző megyéjéből érkeztek versenyző csapatok, így kinőtte a szűkebb régiót, és országos mértéket öltött.

Virág Zoltán szervező elmondta, hogy a honvédelmi akadályversenyt Békés megye legkiemelkedőbb ifjúsági rendezvényévé nőtte ki magát. Több száz résztvevővel, nem csak a település, hanem a Békéssámsoni Általános Iskola jó hírét is viszi a rendezvény.

Virág Zoltán elmondta, hogy a rendezvény célja az ifjúság honvédelmi ismereteinek bővítése, az egészséges életmódra nevelés, a sport, a természetvédelem iránti érdeklődés felkeltése, és az intézmények közötti jó kapcsolatrendszer ápolása.

A nap végén paprikáskrumpli és tárcsán sült palacsinta várta a gyerekeket, ami mogyorókrémmel kenve igazi békéssámsoni különlegességnek számít.

A Rádió 7 és a promenad.hu évek óta támogatja a rendezvényt. Idén 4 darab 7500 forintos Herbária vásárlási utalványt ajánlott fel a rádió és a Herbária üzlet. Szerkesztőségünk is fontosnak tartja a mozgást,hiszen  a szabadidős sporttevékenység pozitívan hat a gyerekekre. A Herbária üzleteiben, pedig egészséges ételek, italok kaphatóak.

Bodrogi Klára