Két telt házas előadás a makói tankerület kezdeményezésére

Angyalsóhaj 2 címmel nagyszabású, másfél órás zenés-táncos műsort adtak makói tankerület diákjai vasárnap este a Hagymaházban. Az egyetemes emberi értékekről szóló produkciót egy európai uniós pályázat keretében szervezte meg a makói tankerület vezetése. A több intézményt összefogó pályázat célja az, hogy segítse az iskolák közötti együttműködést a kulturális és szabadidős tevékenységek terén. A kezdeményezés Juhász Tünde kormánymegbízott szerint is elismerést érdemel.


Több mint 200 szereplő, 13 művészeti csoport két előadás, közel ezer néző – így lehetne számokban leírni az Angyalsóhaj 2 sikerét. A mostani előadást csakúgy, mint a három évvel ezelőttit, Farkas Éva Erzsébet, a makói tankerület igazgatója hívta életre. A produkció akkori színpadra állításával reményt, hitet és szeretet akart adni azoknak a tanítványinak, akik megtöretett családokban éltek, ott nevelkedtek – a Hagymaház szabadtéri színpadán 2011-ben bemutatott darab széleskörű összefogással valósult meg és nagy sikert aratott. A mostani folytatásra egy uniós pályázat teremtett lehetőséget, amelynek célja az, hogy segítse az intézmények közötti együttműködést a kulturális és szabadidős tevékenységek terén.

Ez a cél nem csak, hogy megvalósult, hanem új, önálló érték teremtődött 13 civil szervezet és iskolai közösség összefogásának köszönhetően. A különféle táncművészeti csoportok színpadra lépése mellett helyet kaptak a műsorban a Makói Tankerület diákjai, valamint a Magánzeneiskola növendékei. A jeleneteket vizuális effektek tették még beszédesebbé Czibolya Kálmán és Naszradi András jóvoltából. A különálló táncokat, zenedarabokat visszatérő elem, egy angyali küldetés fonta össze, és teremtett ezáltal egységes, új előadást.

Az Angyalsóhaj 2 előadásban olyan egyetemes emberi értékek jelenítődtek meg egy-egy tánc, zenei produkció vagy vizuális aktus segítségével, mint a barátság, a szerelem, a hit, a család, hivatás, hűség, hazaszeretet, béke, önzetlenség. „Ezek olyan értékek – fogalmazott az előadást rendező Farkas Éva Erzsébet, – amelyek meghatározzák, miért kelünk ki reggel az ágyból, hogyan töltjük estéinket, mit olvasunk, kivel kötünk ismeretséget, kapcsolatot, mi okoz csalódást, mi tölt el örömmel, hálával. Kérem és kívánom, hogy ez a legfőbb érékekre való rátalálás, átélés, továbbadás határozza meg teljes létünket.” – mondta a tankerületi igazgató, az est fővédnöke.

„Ez a produkció minden résztvevő számára megmutatta, milyen nagyszerű dolog az, ha a tehetség, a tanulás fontos szerepet kap az életünkben. A mai, értékválsággal küzdő világban hihetetlenül nagy jelentősége van annak, ha a gyerekeknek módjuk van megtapasztalni, hogy a művészetekkel való foglalkozás is lehet szenvedélyük.” – mondta Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, aki maga is megnézte az előadást. Majd Kodály Zoltán idézve hozzátette:. „Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak.” A kormánymegbízott éppen ezért példaértékűnek nevezte a makói tankerület kezdeményezését. Azt kívánta, hogy messze szálljon Makóról az Angyalsóhaj, és vigye jó hírét az itteni művészeti oktatás kiválóságának.

Forrás: Varga Márta, kommunikációs vezető, Csongrád Megyei Kormányhivatal