Az Európai Unió napokon belül újabb javaslattal állhat elő az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorának.

Feldman Zsolt közölte: ennek tervezete – amelyet a tagállamok már megismerhettek – egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállam számára az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján.

A mennyiségi kvóták felhasználásának módjáról, hogy mely intézkedésekre mennyit kívánnak fordítani,  a tagállamok szabadon dönthetnek – fűzte hozzá, azzal együtt: a tárca jelenleg a tervezet véglegesítésére vár.

A támogatási eljárást ennek értelmében még idén lebonyolítanák – hangzott el.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség- és gyümölcstámogatás ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyitott 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását, mert a pénz elfogyott.

Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést, ők azonban a korábban kiírt pályázatból nem részesülhetnek.

Az FM kedden azt közölte az MTI-vel: a kormány azonnali anyagi segítséget nyújt az almatermelőknek; nem vár Brüsszelre, hanem 3,16 milliárd forint értékben indít programot a kialakult helyzet kezelésére.

Forrás: Szilágyi Bay Péter