Egészségügyi szolgáltatásra az jogosult, aki biztosított, (pl. munkaviszonnyal rendelkezik), vagy egyéb jogcímen jogosult rá (ide tartoznak a nyugdíjasok, hallgatói jogviszonnyal rendelkezők, szociálisan rászorulók, GYED-ben, GYES-ben részesülők, hajléktalanok, aktív korúak ellátására való jogosultság keretében megállapított pénzbeli ellátásban részesülők, szociális szövetkezetben tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók).

Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra más jogviszony alapján sem jogosult, valamint legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik Magyarország területén, az köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Leggyakrabban akkor kapnak a magánszemélyek „piros lámpát”, ha a hallgatói jogviszonyuk megszűnt és nem álltak munkába, ha a munkaviszony megszűnt és álláskeresők támogatására nem jogosultak, ha csak regisztrált álláskeresők, vagy a külföldi munkavállalást nem jelentik be az Egészségpénztárnál.

Felhívjuk azok figyelmét, akiknek a nappali tagozatos tanulmányok befejezését követően nem sikerült munkát találniuk, illetve nem kezdtek további tanulmányokat nappali tagozatos rendszerben, hogy az egészségügyi ellátásokra – járulékfizetés ellenében – jogosultságot kell szerezni. Ennek hiányában az orvosnál, vagy a kórházban szembesülhetnek azzal, hogy „piros” a lámpa, vagyis a társadalombiztosítási rendszerben nem jogosultak ingyenes egészségügyi szolgáltatásra.

A nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony időtartama alatt, illetve a diákigazolvány érvényességének idejében a magánszemély ingyenesen veheti igénybe az orvosi ellátásokat. Amennyiben a hallgatói jogviszony az I. félévben szűnt meg, úgy a biztosítás 2014. május 15-ig volt érvényes. Abban az esetben, ha idén nyáron fejeződött be a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2014. december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás, és támogatás a gyógyszerekre.

Ha ezt követően nem sikerül munkát találni, be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az állami adóhatóságnál. A bejelentkezésre az e célra rendszeresített ’T1011-es számú bejelentő lap szolgál, amely letölthető a www.nav.gov.hu oldalról, illetve személyesen elérhető az adóhivatal valamennyi ügyfélszolgálati irodájában.

Amennyiben később sikerül munkába állni, munkáltató bejelentése elegendő a járulékfizetési kötelezettség megszűnéséhez, ha azonban újból nappali tagozatos képzés alapján válik jogosulttá a magánszemély, akkor a hallgatói jogviszony igazolással az adóhivatal ügyfélszolgálatát fel kell keresni.