Beszélgetéssel egybekötött fotókiállítás nyílt szerdán este a hódmezővásárhelyi Cseresnyés Kollégiumban. Két vadásszal, dr. Soós Gáborral és Horváth Ádámmal, valamint a fotográfussal, Mikola Zoltánnal beszélgetett az est folyamán Horváthné Ruzsa Anita, a kiállítás szervezője.

A kötetlen beszélgetés alatt kiderült, hogy hogyan lehet ma valaki vadász. Horváth Ádám elmondta, hogy már a nagypapája is vadászott, így ő a vadászat szenvedélyét a családból hozta. Ez egy életérzés, életforma, de ugyanakkor szenvedély is. Bár egyszerűnek tűnik, ahhoz, hogy valaki vadász legyen, hosszú utat kell megjárnia. Először éveket kell hajtóként eltöltenie, hogy utána majd a puska csöve mögé tudjon állni, és eljusson odáig, hogy elejt egy vadat.

Soós Gábor elmondta, a vadászkutyák ugyanúgy szerves részei a vadászatnak, amióta az ember fegyvert fogott a kezébe. Ezek a kutyák nem egyszerű háziállatok, nagyon engedelmesnek, tanultnak és illedelmesenek kell lenniük ahhoz, hogy vadászkutyaként kísérhessék a gazdájukat.

Mikola Zoltán, akinek vadászatról készült képeit október közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a Cseresnyés Kollégiumban, elmondta, hogy 5 éve kérték föl, hogy készítsen egy pár fotót a vadászatról. A képek annyira jól sikerültek, hogy ott ragadt, és azóta is csodálatos pillanatképeken örökíti meg a vadászat egy-egy mozzanatát.

Hozzátette, nagyon kell egy ilyen alkalommal a vadászokhoz alkalmazkodni, hiszen ők maguk is sokszor csöndben várják a vadat, vagy közelítik meg azt. Nem előzheti meg őket, s nem zavarhatja őket a hajtás során. Elmondta, nem gondolja úgy, hogy a fényképezőgépet valaha is puskára fogja cserélni.

A téma nagyon gyorsan tova illan, így mesterien kell elkapni a pillanatot, hogy egy-egy repülő kacsát, tova szaladó vadat meg tudjon örökíteni. Annál is nehezebb, hiszen ezeket a képeket éles vadászatokon készíti, így sem a fényviszonyokat, nem tudja befolyásolni, sem a vadat nem tudja kivárni egy esetleges lessátorból.

A mesterien elkapott pillanat remekei arról árulkodnak, hogy egy csodálatos vadászfotó elkészítéséhez a jó szem, a kiváló meglátás mellett, kellő alázat is szükséges.

Bodrogi Klára