A kedd délelőtti Napraforgó vendégei voltak Dr. Martonosi György, Maroslele polgármestere, és Hajnal Gábor Óföldeák polgármestere.

Lehet tanulni a polgármesterséget? – vetette föl a kérdést a műsorvezető Égető Gyula. “Magát a polgármesterséget nem, kell hozzá rátermettség megfelelő előképzettséggel. Ha ez ember megkapta a bizalmat, akkor mindent meg kell tennie, hogy jól végezze a dolgát.” – válaszolta Dr. Martonosi György.

Hajnal Gábor, Óföldeák jelenlegi polgármestere példamutatónak tartja a szomszédos település első emberének, Dr. Martonosi Györgynek a munkáját.

A lelei polgármester elmondta, régen fokhagymát és gabonát termelt a falu, és szerették volna bővíteni a profilt. Innen jött az ötlet, hogy tökmag termesztéssel kezdjenek el foglalkozni. Közfoglalkoztatási program keretében 73 ember dolgozik jelenleg az üzemben, melyen az elmúlt két évben sokat fejlesztettek.

Maroslelén termelik, feldolgozzák és értékesítik az alapanyagot. Szociális célra a dolgozóknak és a rászorulóknak is jut a megtermelt termékből. Tavaly 7-8 millió többletjövedelmet eredményezett, amit visszaforgattak a termelésbe. Ez az önkormányzat költségvetésén is könnyített.

Igyekeznek kézi munka igényes alapanyagot választani, így tökmag, napraforgó, fokhagyma, káposzta, citromfű is terem Maroslelén. Ez új ismereteket is jelent a dolgozóknak. A fokhagyma por mellé idén ősszel fűszerpaprika őrlemény is készül majd.

Óföldeák polgármestere Földeákon indul polgármesterként, és ő is egyetért Martonosi Györgygyel. Neki a dísztök termelés fordult meg a fejében; ötletklént már felmerült, hogy bedolgozzanak Maroslelének is.

Az utóbbi négy év eredményei közé tartozott Maroslelén a szennyvízberuházás befejezése. 9 év munkáját a marosleleiek türelemmel várták végig. 96 millióból  a közutat is fejlesztették, amihez még 40 millió áll a rendelkezésre. A másik fontos dolog a közfoglalkoztatási program, jelenleg térkő gyártással foglalkoznak; a saját járdáikait is ezekből az elemekből építik fel, plusz a belvízelvezető árkokba is beépítik ezeket az elemeket.

Óföldeákon egy 10 férőhelyes szállást alakítottak ki. A közösségi ház is megújult, tetőszerkezet, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere valósult meg. A könyvtár már üzemel, van kavar-a-nagyi klub néven működő főző klub, mely két éve működik és havonta egyszer ‘össze-főznek’.

Fontos volt még a műemlék, az erődtemplom templom világításának megújítása. A ravatalozótba is bevezették az elektromos áramot, “komoly feladat volt ennek ellátása” – mondta el Hajnal Gábor, Óföldeák polgármestere.

Óföldeák 50 millióból Maroslele 300 milliós költségvetésből gazdálkodik évente. Óföldeákon jelen pillanatban nincs csatornázási beruházás, szennyvíztisztító viszont működik.

Maroslelén már 73 embernek adnak munkát havonta közfoglalkoztatás keretében. Ez a pénz itt marad a faluban, erősítve a helyi gazdaságot. 60 millióból elindul a konyha felújítása, mely óriási lépést jelent a közétkeztetésben. Jövő héten kezdődik a munka, amely decemberben elkészül.

170 gyerek van az iskolában, de nincs tornaterme a falunak; szeretnék a jövőben ezt is kialakítani Maroslelén. Csakúgy, mint a tökmagüzem kapacitását bővíteni. Szeretnének a jövőben vállalkozókat csábítani egy lelei ipari parkba, ahol újabb helyieknek tudnak munkát adni jövőben.

Földeákon is vannak természetesen tervek a jövőre nézve – tette hozzá Hajnal Gábor, jelenleg Óföldeák polgármestere.

Bodrogi Klára