A legtöbb esőt az északkeleti körzetek kapták, ahol 150 mm-t meghaladó mennyiségeket is mértek (Zalota: 193 mm, Papgát: 161 mm, Felsőveker: 154 mm). A legkevesebb – de még itt is a sokéves havi átlag körüli – csapadék délen-délkeleten jelentkezett, ahol 50 mm alatti értékek is előfordultak (Csanádpalota: 41 mm, Klárafalva: 43 mm).

Árvízvédekezési segítségnyújtás a szombathelyi vízügyi igazgatóság területén

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG, Szombathely) működési területén, a Rába folyón kialakult árvízi helyzetre való tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs 2014. szeptember 12-én 19 fő átvezénylését rendelte el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól (ATIVIZIG, Szeged).

3 fő műszaki és 16 fő fizikai dolgozó végzett védekezési tevékenysége Körmend térségében. A szegedi osztag a mai napon Murarátka településre került átvezénylésre, hogy az ottani árvízvédekezést segítsék.

Az ATIVIZIG műszaki kollégái műszaki irányítói, ill. műszaki koordinátori feladatokat, a fizikai állomány pedig figyelő szolgálatot, szükség esetén fizikai védekezési (pl. homokzsákolás) feladatokat látnak el nappali és éjszakai műszakban egyaránt.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására összegyülekezett vizek levezetése érdekében szükségessé vált szivattyútelepek üzemeltetése.

Az ATIVIZIG területén egy belvízvédelmi szakaszon (Szentes térsége) van I. fokú területi belvízvédelmi készültség érvényben.

Az Igazgatóság 3 szivattyútelepet üzemeltet I. és II. fokú készültség mellett. A szivattyúzások Tiszasziget, Újszentiván, illetve Szentes térségét mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.

Vízgazdálkodási Társulatok védekezése:

A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat III. fokú (Kunszentmárton és környéke), a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig I. fokú belvízvédelmi készültség (Dóc, Sándorfalva) mellett végez belvízi szivattyúzási tevékenységet.

Önkormányzatok védekezése:

Az Igazgatóság információi szerint, a működési területen még egyetlen település sem rendelt el belvízvédelmi fokozatot.

Forrás:

Dr. Kozák Péter

védelemvezető