A Városellátó Kft. Hímző Műhelyében a vásárhelyi hímzés készítését örökíthették meg, ahol Angyal Frigyesné népi iparművész mutatta meg az öltéseket a műsor szerkesztőjének, és szólt arról is, hogy egyre több fiatal keresi fel őket, hogy egy-egy divatos ruhadarabot vásárhelyi motívumokkal díszítsenek.

Innen a forgatócsoport a Tornyai János Múzeumba ment, ahol a Kökénydombi Vénusz történetét Csányi Viktor, az intézmény régésze mesélte el. A hétezer éves leletről szólva elmondta, hogy ez a darab a Kárpát-medence legrégibb, cserépből készült kultikus tárgya.

Az Emlékpontban tett látogatás nagy hatással volt a Kalandjárat készítőire, hiszen Kandász Andrea kijelentette: vissza fog térni, hogy gyermekével közösen hallgassák meg, hogyan mesélnek a múlt század történeteiről a vásárhelyiek a kiállítóhely felvételein.

Ambrus Sándor nagy szeretettel fogadta a tévéseket fazekasműhelyében, ahol a műsor szerkesztője kötényt kötve maga elé maga is a korong mögé ült, és megtapasztalta, hogy nem is olyan könnyű az agyag megformálása, mint amikor a fazekasmester szinte másodpercek alatt varázsolt korsót a sárga földből. Azonban Andrea ügyességét dicséri, hogy keze nyomán tál készült az agyagból, amelyet kiégetve haza is fog vinni, amikor a már említett látogatásra vissza fog térni a városba.

A látogatás Székkutason ért véget, ahol a Kutasipuszta Vendégházban Hegyi Józsefné sütött igazi, vásárhelyi túróslepényt a stáb részére.

A műsort várhatóan szeptember 27-én, 11 órakor sugározza a csatorna.

Arnay