– Korábban már aláírtunk egy keret megállapodást a Szegedi Tudományegyetemmel és annak egyfajta különleges aktualizálása a jelen aláírás, hiszen egy közös produkciót hozunk létre. A hetedik egyetemi nyílt napra készülünk – kezdte a pénteki sajtótájékoztatót Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója, aki hozzátette, a nap zárásaként Reginald Rose 12 dühös ember című színművét láthatja majd a közönség.

A 12 dühös ember szereplő és alkotó gárdája részben színházi hivatásos művészekből, részben egyetemi hallgatókból, s részben a bírósági szféra különböző szereplőiből tevődik össze – tette hozzá Gyüdi Sándor.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, nagyon örülök, hogy létrejött ez a produkció, ami egy egyetemi városban fontos dolog. Mikor megkerestek a kollégák, akkor nem kellett sokáig bíztatni, hogy együttműködjünk. Meggyőződésem, hogy nagyon jó előadás lesz.

A szereplők egy része – két táblabíró, két ügyész, egy ügyvéd és két joghallgató – napi munkájuk során találkozik a büntető igazságszolgáltatással, és olyanok is a színpadra állnak, akik csak elképzelik, ami a tárgyalótermekben zajlik – mondta Ragány Zoltán, ügyész, aki hozzátette, a próbák augusztus 25-e óta zajlanak.

Barnák László szerint ez egy speciális a téma. A szereplők nagyrészt amatőrök, de mindenkinek van valamilyen tapasztalata. Egy nagyon izgalmas műről van szó, nem egy megszokott színházi előadást láthatnak majd a nézők.

Dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke a sajtótájékoztatón a következőket mondta: bíróságok egyik legfontosabb feladata 2014-ben, hogy a bizonyos társadalmi sztereotípiákat ledöntsenek. A bírák ugyanúgy emberek, a társadalom tagjai, érzéseik vannak, s teljes életet élnek. A társadalmi szerepvállalásunk az, hogy mindenkinek biztonságot nyújtsunk a magunk eszközeivel. A szerepléssel mindenkinek van valamilyen előélete. A bírák napi szintű kontroll alatt vannak. Ez a színházi előadás csak arról szól, amit mi nap, mint nap végzünk. Örülök neki, hogy ezt a fajta gondolkodást meg tudjuk jeleníteni a nagyközönség előtt.

A sajtótájékoztató második felében a színház őszi programját mutatták be az újságíróknak. A magyar dráma napján, szeptember 26-án tartják Pozsgai Zsolt A Vasgróf című drámájának ősbemutatóját a szegedi Kisszínházban. Bodolai Géza rendező úgy fogalmazott, a Tisza István egykori parlamenti elnök, majd kormányfő 1912 és 1918 közötti élethelyzetét feldolgozó darab egyszerre komikus és tragikus, felemelő és lesújtó. A Vasgróf szerepét Borovics Tamás, feleségét, Ilonkát Kréner Gabriella alakítja.

Október 3-tól játssza a színház Verdi Macbeth-jét. Pál Tamás karnagy közölte, az egész világ által ismert változat helyett a szegedi közönség az 1847-es eredeti verziót láthatja, amely a hagyományos stíluselemek felhasználásával készült, a Shakespeare-dráma mondanivalóját lakonikus tömörséggel a középpontba helyező tipikus olasz opera. A barátságról, szerelemről, hatalomról szóló operát Galgóczy Judit rendező állítja színpadra, a címszerepet Kelemen Zoltán, Lady Macbethet pedig, a fiatal moldovai operaénekes, Nadia Cerchez játssza. A darab első felvonásban felhangzó indulót a színpadon a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar adja elő.

Az operatagozat egy ősbemutatóra is készül, az Armel-operaversenyen Marco Tutino olasz zeneszerző Márai Sándor talán legismertebb műve, A gyertyák csonkig égnek alapján készült kamaraoperáját adják elő. A két versenyszerepben a francia Jean-Philippe Biojout és a szegedi társulat tagját, Altorjay Tamást láthatják a nézők. A művet az operaversenyen, a Zeneakadémián október 9-én olaszul hallhatja a közönség, a decemberi szegedi bemutatón pedig már magyarul csendül fel a darab.

A.S.