Közel 1 milliárd forintos beruházás keretében új szelektív hulladékgyűjtő rendszer lesz Hódmezővásáhelyen. “A támogatás mértéke 95 százalékos, amihez 49,2 millió forint önerőt kell a városnak biztosítania.” – mondta el a csütörtöki Napraforgó műsorában Lázár Mária, projektvezető.

Hozzátette, összesen 7 darab hulladékot gyűjtő és tömörítő, valamint további 3 szállító, illetve 1 kommunális feladatokat ellátó gépjárművet szereznek be a pályázat során.

A szelektív hulladékgyűjtés ezzel gyakorlatilag tovább bővül a lakóházas övezetekben, hiszen még több hulladékgyűtő szigetet alakítnak ki a városban, így nem kell a lakosoknak messzire vinni a szemetet. Ezzel is talán ösztönözve őket a szelektív hulladékgyűjésre, és a környezet megóvására – fűzte hozzá Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

A családi házas övezetekben a lakóknak megmarad a régi, kommunális hulladékgyűjtő edényük, amely egy chippel lesz ellátva a jövőben. Ennek segítségével a szolgáltató, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. regisztrálja az ürítések számát, és ez alapján történik majd a hulladékszállítási díj kiszámlázása. A szelektív hulladékot és a zöldhulladékot a szolgáltató ingyenesen elviszi majd, tehát csak a kommunális hulladék után kell fizetni. Minél inkább figyelünk a szelektivizálásra, annál kevesebbet kell majd fizetnünk a kommunális szemét után.

A lakók kapnak még 2 darab 240 literes hulladékgyűjtő edényt is a családi házas övezetben; egyikbe a szerves hulladékot, másikba pedig a szelektív hulladékot gyűjthetik majd. A szelektív gyűjtőbe lehet beletenni a papír, a műanyag és a fém hulladékokat is, amelyet majd elszállítás után válogatnak és dolgoznak fel.

“Jelenlegi számítás szerint 20-30 százalékkal csökkenhet a hatékony szelektív gyűjtéssel a keletkezett kommunkális hulladék.” – mondta el Cseri Tamás. A Nyugat-Európai normát szeretné előbb utóbb Magyarország is elérni.

Jelenleg a Hódmezővásárhelyen évente begyűjtött, mindegy 10 000 tonna lakossági hulladék 3 százaléka jut a szelektív gyűjtőkön át a szolgáltatóhoz újrahasznosításra. Ez európai viszonylatban sokkal magasabb arányt mutat.

Cseri Tamás önkormányzati képviselő hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy ezzel a programmal elindulhat egy ösztönzés, hogy egészségesebb és tisztább környezetben éljünk. Természetesen ez egy hosszú folyamat. Mégis fontos, hogy már gyerekkorban kialakuljon egy igény a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül, hogy mindannyian egy élhetőbb világban éljünk. A projekt 50 millió forintos része lehetőséget nyújt, hogy a lakosságot, gyerekeket megfelelően tájékoztassák.

Várhatóan 2015-ben megvalósul a program.

Bodrogi Klára