Míg az idős mágus A tűz és jég dala könyvfolyam hatodik részének írásával szorgoskodik (a rajongók szerint igen komótos tempóban), a filmkészítők már megkezdték a könyvből készülő sorozat ötödik évadának forgatását. A sokszínű világ képi megformálását – többek között – izlandi, spanyolországi, valamint horvátországi helyszínek is segítik.

A dalmát tengerpart vadregényes tájai augusztustól októberig adnak otthont a stáb különböző csoportjainak. Míg Dubrovnikban Királyvár intrikáit filmezik, addig Split környékén Braavos és számos Keskeny-tengeren túli vidék elevenedik meg. A rutinos dubrovnikiak a forgatás szünetelésében sem tétlenkednek: több órás „Trónok harca túrával” várják az odalátogató turistákat, így mindenki egy kicsit maga is Sansának, Joffreynak vagy Tyrionnak érezheti magát – ízlés és habitus kérdése, ki kivel tud azonosulni. Botrányoktól sem mentes azonban a produkció: a horvátországi katolikus egyház megtagadta, hogy Dubrovnik utcáin Cersei királyné meztelen jeleneteit forgassák, ezért alternatív megoldásként új helyszínt kerestek a sorozat alkotói. A királyi városban idén szeptember 26-án kezdenek el forogni a kamerák, és egészen októberig filmezik ott a stáb.

Splitben ezzel szemben már szeptember 17-én befejezik a munkát, ahol Diocletianus császár palotájának keskeny, földalatti folyosóin akár sárkányokkal is találkozhatnánk, ha nem őriznék őket épp annyira hét lakat alatt, mint a filmezési időben a helyszíneket. A Danaerys és a Keskeny-tengeren túli birodalmak történetét bemutató epizódokat az ezt megelőző évekhez hasonlóan idén is a lélegzetelállító klisi erődben forgatták. Az előkészületeket már megkezdték, de hogy pontosan mikor zajlanak a forgatások, titkok övezi. Az erőd ugyan látogatható a turisták számára, de arra nagyon vigyáznak a helyiek, hogy senki ne készítsen felvételt egy-egy díszletelemről (néha azért csúszik egy kis hiba a gépezetbe, ahogy a lenti képek is mutatják). A negyedik évadból már ismerős lehet a Zrnovica folyó vidéke, ahol szintén Danaerys és a sárkányok története elevenedik meg.

Új helyszín az idén Kaštel Gomilica falucskája, ahol a díszletek és a tény alapján, hogy augusztus 29-én az Arya Starkot alakító Maisie Williams is ott forgatott, arra lehet következtetni, hogy a braavosi helyszíneket filmezték. Aki még az idén elmenne ide, kihasználva az utolsó horvát nyári napokat, ugyan egy nagyon hangulatos tengerparti halászfalucskát barangolhatna be, de a forgatásból valószínűleg már nem sokat érzékelne, hiszen az ottjártunk utáni napon már bontották a díszleteket. Bár Kaštel Gomilicában is biztonságiak járkáltak fel-alá, a turisták bemehettek a díszletek közé. Filmkészítés már nem volt, de így is élvezetes volt Braavos utcácskáin sétálni. A fényképezésnek nem örültek a felügyelők, de kevésbé volt olyan vasszigor, mint Klisben – hiába, az újonc gomilicaiak még nem tudják, milyen rafinált tud lenni egy-két fényképezőgéppel felszerelt rajongó. Köszönet nekik ezért!