Bár úgy tűnhet, egyre több embernek van látásproblémája, az igazság az, hogy inkább a mérések, a vizsgálati módszerek lettek pontosabbak az utóbbi években, évtizedekben. Az pedig, hogy időben kiderüljön, hogy egy-egy gyermek szemének szüksége van segítségre, korrekcióra azért is fontos, mert a látásproblémák az iskolai eredményekre is hatással lehetnek. A gyerekek szeme remekül tud alkalmazkodni, és 6 éves korig sok probléma korrigálható. Egy jól kialakított szemüveg megelőzheti a komolyabb látásproblémák vagy akár a kancsalság kialakulását. Ráadásul sokat változott a világ, a gyerekek számára készülő szemüvegek is lehetnek divatosak, úgyhogy ma már nem csúfolják, inkább irigylik a társak a szemüveges osztálytársat, csoporttársat.


Fontos tudni, hogy a tanulási problémák hátterében is sok esetben látáshibák állnak. A szűrővizsgálatok hamar fényt derítenek ezekre, viszont tudni kell azt is, hogy az optometrista székébe 14 év fölötti gyermekek (és persze felnőttek) ülhetnek, a kisebbeket szemész szakorvoshoz kell elvinni – mondta vendégünk. Minél előbb kiderül egy probléma annál hamarabb orvosolható, és akár meg is szüntethető. Például, ha egy gyermeknek az egyik szeme erősebb, az agy a másik szemet „kikapcsolhatja”, s így tompalátás alakulhat ki. Ennek kiküszöbölésére szokták a jó szemet letakarni, hogy a másikat munkára késztessék.

A mindennapos testnevelés során kérdéses lehet a szemüveg használata. Zomboriné Móritz Margit elmondta, hogy a hagyományos testnevelés órákon a legtöbb szemüveg használható, de vannak kimondottan sportszemüvegek, amelyek bizonyos sportokhoz ajánlottak, és 12 éves kor fölött akár kontaktlencsét is használhatnak a fiatalok, természetesen meg kell tanulniuk a kezelési technikát, betartva a higiéniás alapszabályokat, a lencse ápolásának, tárolásának szabályait.

Az UV sugárzás káros hatásairól is rengeteg hallunk mostanában. A figyelmeztetésekre érdemes komolyan odafigyelni: napszemüveget viselni, és a gyerekre is adni. Egyébként a szemüvegek lencséje már sok esetben szűri az UV sugárzást.

A Móritz Optika szeretettel várja Önöket Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögötti sarki épületben. Bejelentkezhetnek telefonon a 62/534-640-es telefonszámon, és a honlapon keresztül is informálódhatnak: moritzoptika.latasszakerto.hu, és a facebookon is megtalálják az üzletet. Nyitva tartás: hétköznapokon 8-17 óráig, szombaton pedig 9-12-ig.

Még szeptember 15-ig akciósan vásárolhatók egyes gyermek szemüveglencsék és minden gyermek szemüvegkeret, többek között a prevenciós lencse is, amely a monitorok, telefonok, TV képernyők kék-lila színtartományát szűri, így védi a szemet, majd a hónap második felében bizonyos felnőtt szemüveglencséket kaphatnak meg akciós áron, s az üzletben egészségpénztári kártyával is fizethetnek.

Kiskata