– Napok óta zajlik a harc a nyilvánosság előtt, Szabó Bálint és Kendi Imre között. Szabó hat vállalkozó 11 vállalkozását képviseli, amelyeknek Kendi milliókkal tartozik, Kendi viszont azt állítja, azért nem fizet, mert az önkormányzat szerződésszegő magatartást tanúsított a Balogh Imsi Sportcsarnok finanszírozása során. Képviselő úr, először is öntsünk tiszta vizet a pohárba! Miért nem fizettek szerződésszerűen Kendi Imrének?

– Röviden: azért mert felmerült a lehetősége, hogy bűncselekmény történt. A helyzet nagyon könnyen megérthető. 2006-ban, amikor döntöttünk arról, hogy egy új, minden igényt kielégítő tornacsarnokot építünk az Eötvöshöz az akkori kormány csak PPP konstrukcióban adott támogatást. Ennek a lényege, hogy egy magánbefektető megépíti a csarnokot, majd az önkormányzat és az állam közösen visszabérli. A bérleti díjban benne van mind a létesítmény megépítésének költsége, mind az üzemeltetés költsége. 2008-ban át is vehettük a csarnokot, és fizettük is a bérleti díjat a szerződés szerint. 2011-ben az új kormány felülvizsgálta a PPP konstrukcióban épült létesítményeket és a kirendelt műszaki szakértő azt állapította meg, hogy a beruházó a csarnok értékét 174 millió forinttal többre határozta meg. Mi ekkor kértük Kendit, hogy mutassa be az építés költségeit szolgáló iratokat, számlákat, ezt azonban ő több alkalommal is megtagadta. A helyzet tehát egyszerű: a kormány által kirendelt szakértő azt mondja, hogy 174 millió forinttal a beruházó átveri a várost, a beruházó pedig nem hajlandó igazolni ennek ellenkezőjét. Nem tehettünk mást, mint az igazságszolgáltatáshoz fordultunk. Ekkor kezdődött el egy elhúzódó pereskedés, a bíróságok hol Kendi, hol a város javára döntöttek.

– Tehát nem arról van szó, hogy Kendi Imrét akarta tönkretenni a város. Mert valljuk be őszintén, ilyet is lehet hallani. A legutóbbi sajtótájékoztatón még az is elhangzott, hogy már csak külföldön kaphat munkát.

– Kendi Imre, mint üldözött vállalkozó? A vásárhelyiek többsége erre azért megcsóválja a fejét. Kevés vállalkozó van, akit a város ilyen mértékben támogatott az elmúlt években. Az együttműködés talán 2003-ban indult, amikor a 100 szociális bérlakást Kendiék építették fel. A beruházást lényegében pályázatokból finanszíroztuk, a teljes költség 685 millió forint körül volt. Gondoljon csak bele, minden egyes ilyen szociális bérlakásért lényegében 6,8 millió forintot kapott Kendi Imre, mindezt 2003-ban! A munkát azonban tisztességesen elvégezték. Ezt követően több beruházás tervezésében és kivitelezésében is részt vett, évente mintegy 100-150 millió forint értékben, de a saját terveihez is kapott támogatást. A Ginkgo Sas Hotelhez például a város kedvezményesen adta el a Zrínyi utcai telket, az 58 millió forintos piaci ár helyett 40 millió forintért, így 18 millió forinttal támogattuk azt, hogy egy európai színvonalú szálloda épüljön a városközpontban. És hát, maga a PPP beruházás sem számított rossz üzletnek: a 18 év alatt az önkormányzat és az állam összesen több mint 2,6 milliárd forintot fizetett volna ki Kendinek. Függetlenül attól, hogy az állítása szerinti 836, vagy a szakértői véleményben szereplő 662 millió forintért építette, 18 évig évente közel 150 milliót kapott volna érte.

– Ezt azonban elbukta, köszönhetően annak, hogy a város pereskedésbe kezdett.

– Ez a legnagyobb tévedés! Kendi Imre valószínűleg akár többszáz millió forinttal a zsebében fordulhatott ki a Balogh Imsi Sportcsarnok megépítéséből.

– Ezt hogyan érti?

– A magyar állam és az önkormányzat is sok mindent megtett annak érdekében, hogy ez a három fél közötti szerződés lezáruljon. Ez egy ördöglakat volt mind a városnak, mind az államnak, aminek a kulcsa Kendinél volt, mivel az ő cégéé volt a sportcsarnok. Kendi banki hitelből építette a Balogh Imsit, amikor a szerződést felmondtuk ennek az összege 1,3 milliárd forint körül volt. Ezt az állam először átvette a banktól, így Kendi már nem a pénzintézetnek tartozott. A csarnok azonban továbbra is Kendi cégéé volt, amelyet megpróbáltunk mi is megvásárolni, hogy végre ez az „együttműködés” csak az államra és a városra korlátozódjon. Az önkormányzat mintegy 100 millió forintos vételárat ajánlott a cégért, az üzlet azonban nem jött létre. Nem tudom, hogy végül az állammal miben állapodtak meg, de nehéz elképzelni, hogy kevesebbért adták el.

– Tehát az állam lényegében megvette a céget, így a csarnokot is, de nem tudni, hogy mennyiért.

– Pontosan, Kendiék első dolga volt, hogy titoktartási szerződést köttessenek az állammal. De mint mondtam, ha nekünk nem adták 100 millióért, ön sem gondolhatja, hogy az államnak elég volt kevesebbet kínálnia.

– A város viszont évekig nem fizetett a csarnokért, ami összességében jelentős veszteség.

– Ez is tévedés, hiszen a perek során jogerős döntés született arról is, hogy az elmaradt szolgáltatási díjat fizessük meg.

– Vegyük csak át ezt még egyszer. Tehát végül a város és az állam megfizette az elmaradt szolgáltatási díjakat is?

– Pontosan. Mivel az állam nem lépett ki a szerződésből időben, a bíróság úgy értelmezte, hogy a város felmondása – a három félt tekintve – egyoldalú. Emiatt életbelévőnek tekintette a szerződést és visszamenőlegesen ki kellett fizetnünk a szolgáltatási díjakat Kendinek, aki mindeközben persze meglehetősen inkorrekt módon zárva tartotta a csarnokot és nem engedte be a vásárhelyi diákokat. Tehát Kendi megkapta az elmaradt szolgáltatási díjakat, több száz millió forintot, miközben a csarnok zárva volt, így neki költsége sem keletkezett, majd az 1,3 milliárdos banki hitelét az állam átvette és lényegében elengedte, végül pedig a céget, vélhetően a mi 100 milliós ajánlatunknál nem kevesebbért eladta az államnak. Mindezek után pedig nem fizeti ki és hagyja csődbe menni az alvállalkozóit, és arcátlanul azt hazudja, hogy a város miatt nem tud fizetni.

– Ezeket a pénzeket már meg is kapta?

– Ezt még maga Kendi is elismerte egy közleményében.

– Valóban, de akkor miért nem fizeti ki a cégeket?

– Azt javaslom, kérdezzék meg tőle!

– Rendben. Most viszont, mint fideszes politikust kérdezném, mit gondol, Ön szerint mi motivál egy vállalkozót, egy ilyen zavaros háttérrel arra, hogy képviselői munkára pályázzon?

– Egyetlen dolog: a bosszú. Bosszút akar állni azért, mert a város ki merte nyitni a száját és azt kérte, hogy igazolja mennyiből építette meg a sportcsarnokot, sőt, nem átallottunk még az igazságszolgáltatáshoz is fordulni. Bosszút akar állni, mert ezzel széles nyilvánosság előtt is kiderülhetett, hogy vannak furcsaságok a vállalkozásai körül. És ehhez meg is találta a megfelelő keretet.

– Ezt hogyan érti?

– Nézze, az aláírásgyűjtő ívekkel járom az utcákat. Az emberek behívnak, kérdezgetnek és elmondják a véleményüket. Sokan úgy gondolják, hogy Kendi most egész egyszerűen bevásárolta magát a Jobbikba, vagy legalábbis megvette a párt önkormányzati képviselői helyét. Érthető is a kételkedésük Kendi szándékait illetően, hiszen néhány évvel ezelőtt még a Fidesszel szövetséges Tiszta Lappal Hódmezővásárhelyért Egyesület támogatásával ült a pénzügyi és gazdasági bizottságban, már amikor eljött az ülésekre. Ezt követően az MSZP akarta indítani, majd olyan hírek is terjedtek, hogy az MSZP és a Jobbik közösen indítja. Utóbbit ugyan cáfolták, Kendi azonban mindig azt nyilatkozta, hogy kapott megkeresést, innen is, onnan is, de még nem döntött. Végül a döntése is megszületett: a Jobbik listájára került. Ez tehát egy tudatos választás, ami érthető: a Jobbik erősebb Vásárhelyen mint az MSZP, tehát a biztos listás hely itt lesz. Gondoljon csak bele: nem vállalja a polgármesteri jelöltséget, hiszen ott elbukhat, viszont listavezetőként helyet bérel a közgyűlésbe, miközben Molnár Lászlóné és Balog Norbert várhatóan kiesik. De mindezzel talán még nem is lenne gond – bár ízlés dolga – csak éppen éles ellentétben áll a Jobbik rend- és elszámoltatáspárti, a magyar vállalkozók védelmét hirdető politikájával. Hogyan fér az össze, hogy a plakátokon, a rendezvényeken a magyar vállalkozókért állnak ki, majd egy olyan, párton kívüli embert küldenek a közgyűlésbe, aki több tucat kisvállalkozást sodorhatott csődbe. Nem fizet nekik, annak ellenére, hogy ő megkapta a pénzt. Nem lennék meglepve, ha végül azoknak a Jobbik szimpatizánsoknak lenne igazuk, akik azt mondják: ahogy Kendi bekerül a testületbe hátat fordít a pártnak és csak a saját érdekeit képviseli. Mit gondol, majd Dombi-Kiss László fogja Kendi Imrét irányítani?

– Az, hogy nem ért mindenben egyet a várossal, még nem jelenti azt, hogy rossz képviselő lesz.

– Ez így van, más azonban az eltérő vélemény, az ellenzékiség és más a bosszú. Őszintén, ön hallott már képviselőjelölti programot Kenditől? Vagy csak azt, hogy a város őt tönkre tette! Na látja, erről beszélek. Ha valaki jól láthatóan helyezkedve, utat keresve és különösebb célok és elvek nélkül csak azért tör a képviselőségre, hogy valamilyen úton, de bosszút álljon a sérelmeiért, az azt gondolom, hogy méltatlan a közösségi munkára, mert az éppen ennek az ellenkezőjéről szól. Bosszúból nem lehet a vásárhelyiek érdekeit képviselni.

Promenad.hu