Nagy Gyöngyi történelemtanár portálunknak elmondta, összesen 43 ezer 104 négyzetkilométer került vissza hazánkhoz, ami a Székelyföld nagy részét jelentette. Ez rendkívüli eseménynek számít a magyar történelemben, az akkori embereknek a Trianon ejtette sebeket segített gyógyítani.

A vásárhelyi emlékműnél versekkel, idézetekkel elevenítették fel a 74 évvel ezelőtt történteket. Nagy Gyöngyi mellett Kovács Ferenc és Elek András is szólt a megjelentekhez, majd a koszorúzás és a mécsesgyújtás következett.

Magyarországon a második bécsi döntést kitörő örömmel fogadták. A magyar honvédség szeptember 5-én lépte át a trianoni határt, és szeptember 13-ára teljesen birtokba vette a területet, ezzel megkezdődött a “kis magyar világ” négyéves időszaka. Az egyetlen jelentősebb incidensre szeptember 9-én, Ördögkút községnél került sor, ahol több halálos áldozattal járó tűzharc bontakozott ki a magyar alakulatok és a román fegyveresek között. A lakosság mindenhol óriási örömmel fogadta a magyar honvédeket, szeptember 5-én a szatmárnémeti, 6-án a nagyváradi és 11-én a kolozsvári bevonuláson vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó is részt vett. Észak-Erdélyt és a Székelyföldet 1945-ben, a második világháború végén vesztettük el ismét.

Megyeri József