Két fordulóban összesen 120 Csongrád megyei vállalkozás fejlesztési beruházását támogatta az a forrás, amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium januárban hirdetett pályázatot. A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtésére először 13 milliárd forintos keretösszeget különített el a tárca. A már jól ismert, beruházás jellegű támogatáshoz a pályázóknak új munkahelyek létrehozását, valamint meglévő létszámuk megtartását kellett vállalniuk. Látva forrás iránti óriási igényt, a minisztérium júliusban újabb 3 milliárd forinttal emelte a keretösszeget – mondta Juhász Tünde, a kormánymegbízott.

Csongrád megyében a kis- és középvállalkozások 1,019 milliárd forint összegben valósíthatják meg fejlesztési elképzeléseiket, akik ennek révén 518 fő számára biztosítanak új munkahelyet. A vállalkozásoknak mind a bázis, mind a vállalt többletlétszám tekintetében 2 éves foglalkoztatási kötelezettségük van, ez összesen több mint 2.000 munkavállalót érint – tájékoztatott szerdán Tóth Aranka, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ vezetője, aki hozzátette, a megyében háromszoros volt a pályázók száma, összesen 170-en igényeltek támogatás, amelyek közül 120-at támogattak.

Hódmezővásárhely járás is eredményesen pályázott. Az eljárást lebonyolító munkaügyi központ adatai szerint korábbi évekhez viszonyítva az elmúlt két év folyamán a térségben majdnem háromszorosára nőtt a beadott pályázatok száma, az elnyert támogatási összeg pedig négyszeresére. 2011 és 2014 között ennek a pályázatnak köszönhetően összesen 105 új munkahelyet teremtettek ezek a vállalkozások Hódmezővásárhelyen.

Az egyik nyertes vállalkozás a vásárhelyi székhelyű MIMODA Kft, amely cég a mosodai szolgáltatások tekintetében Hódmezővásárhely és a környező városok teljes körű kiszolgálását valósítja meg. A mosoda szeptember 3-án nyitott meg.

Bodrogi Emese, mosodavezető álma vált valóra, ugyanis elmondása szerint évek óta mosodát szeretett volna nyitni, de most a támogatás segítségével létrejött. A cégnév a minőségi mosodára utal – kezdte a Bodrogi Emese.

A vállalkozás 6,6 millió forintot nyert, amelyből vegyi anyagokat mellőző, valóban új, környezetkímélő, professzionálisan ipari mosodákra alkalmazott technológiát tudtak megvásárolni. Jelenleg három fővel dolgoznak, de szeretnék bővíteni a létszámot. „Célunk, hogy napi 4-500 kilo ruhát mossunk” – mondta a mosodavezető, akitől megtudtuk, hogy a szerdán nyíló mosodában az első napon már több mint 100 kilót kellett mosniuk.

Éttermek, hotelek szennyeseit mossák, de fontosnak tartják a lakosság felé történő nyitást is, így bárki mosathatja ruháit az újonnan megnyíló mosodában. Különlegesség még, hogy háztól házig történő szállítást is vállalnak.  Bodrogi Emese szerint nagyon könnyen, gördülékenyen ment a pályáztatás.

Almási István polgármester a látogatás során kiemelte, ezzel a beruházással valóban egy hiánypótló vállalkozás valósult meg Hódmezővásárhelyen, amely az 1990-es évek elején eltűnt a településről. A város is támogatta az elmúlt időszakban a vállalkozásokat, hogy sikeresen működjenek. A település első embere szerint nagy az érdeklődés Vásárhelyi iránt, amit jól mutat az is, hogy nincs szabad parcella az ipari parkban, ezért tervezik a park bővítését.

A.S.