A Megyei Katasztrófavédelem valamint a Hatósági Osztály és a társasházak is képviseltették magukat a kedden délután megtartott fórumon, ahol a társasházak hatósági ellenőrzésiről esett szó.

Kajtár István tűzoltó alezredes elmondta, hogy a hatósági osztály a városban 7 fővel működik, akik het 3 alkalommal ügyfélszolgálatot biztosítanak, így bárki megkeresheti őket a kérdésekkel, problémákkal. Ez azért nagyon fontos a lakóközösségeknél, hiszen ott egy személy egy egész lakóközösséget képvisel, illetve egy személy gondatlanságából adódó esetleges tűzeset egy egész közösséget érint.

2012 előtt időszakos ellenőrzéseket végeztek, ma azonban kockázatértékelés alapján határozzák meg, hogy mikor végzik ezeket az ellenőrzéseket. Többek között vizsgálják a megfelelő dokumentációkat, például az irányfényekről. És természetesen a helyszínt is megtekintik.

A lakóházak közös képviselői is jelezhetik problémáikat a hatóság felé, amelyet nyilvántartásba vesznek és ellenőrizni fognak – mondta el Mészáros Tamás, tűzoltó hadnagy. Hozzátette, vannak olyan tevékenységek, amelyek építési engedély nélkül elvégezhetők, például a épületek szigetelése, vagy az ajtók arébb helyezése. Azonban “ajánlott ezen munkálatok előtt is felvenni a kapcsoalatot a tűzvédelmi hatósággal.” – tette hozzá a hadnagy.

Kiderült az is a fórumon, hogy ajtók cseréjénél fontos lehet, hogy minősítettet vásároljunk, hiszen ezek olyan minőséget képviselnek, amelyek megakadályozhatják egy esetleges tűzeset továbbterjedését.

Általános gondnak tekinhető a lakóházakban a folyosók eltorlaszolása, akár cipősszekrényekkel, akár virágokkal. De probléma lehet az éghető anyagok tárolása, felhalmozása is.

A fórumon Cseri Tamás képviselő vetette fel a postaládák alá kihelyezett újságtárolók problámáját. Kiderült, hogy ez is szabálytalan, de ezért nem büntetnek a hatóság emberei. Ez még a kisebb problémák közé tartozik.

Nagyobb gondot jelent Csányi Rita, a Centrum Lakászövetkezet elnöke szerint, hogy a lakók esetlegesen bepakolják a villanyóra szekrényeket. Az is előfordult már, hogy ezekben a szekrényekben hajléktalanok töltik az éjszakát; kérdésére, hogy le lehet-e szintenként zárni ezeket a villanyóra szekrényeket, Mészáros Tamás hadnagytól igenlő választ kapott. Ha szükséges, a szemétledobókat is le lehet szintenként zárni, arra azonban ügyelni kell, hogy nem lehet ezekben semmit sem tárolni.

Gál Zsolt, az Ifjúsági Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet képviseletében a gyűjtőkémények felülviszgálatáról érdeklődött. Ezen esetben a tűzvédelmi hatóság elfogadja azokat a felülvizsgálatokat, amelyeket a Kéményseprő Ipari Közszolgáltató hozott.

A fórumon megjelent közös képviselők a város társasházainak kétharmadát képviselték kedden délután, ahol a hatósággal működő kölcsönös együttműködésről meggyőződhettek.

Bodrogi Klára