A Szent István városrehabilitáció keretein rendezték meg augusztus utolsó vasárnapján, a Szent István téren a sakk szimultánversenyt a vásárhelyi Pákozdi Ferenc Sakk Sport Egyesület szervezésében, a város segítségével.

„Nem mostanában hasonló rendezvény a vásárhelyi sakkéletben” – mondta el Botka Péter, az egyesület elnöke és milyen igaza van. Jó néhányan összegyűltek a téren felállított asztalok környékén.

9 órakor pedig Tatár Kis Szabolcs, nemzetközi mester is megérkezett, hogy egyszerre 20 emberrel vegye fel a küzdelmet. A mester a fehér figurákkal játszott, fekete bábus ellenfelei között pedig fiatalok és idősek egyaránt akadtak, a sakkozásra bárki jelentkezhetett.

Botka Pétertől azt is megtudtuk, hogy különféle sakkfoglalkozásokat már a közelmúltba is rendeztek, azokon több száz fiatal vett részt, valamint a tervek szerint a jövőben is várható még néhány a sakkozást népszerűsítő rendezvény a városban.

Azt talán túlzás volna állítani, hogy Hódmezővásárhely sakk nagyhatalom, ugyanakkor a gyerekek körében népszerű sportról van szó, az egyesület több iskolában is oktatja a fortélyokat és jelenleg százas nagyság rendben kell számolni azokat, akik oktatásban részesülnek.

Miért jó a sakk? Serkenti a gondolkozást, segíti a különféle tudás elsajátítását, fejlődik tőle a gyerekek matematikai, nyelvi és logikai készsége is. Kell ennél több?

szcs