Kothencz János a subasai kiskertek elnevezésű városrészben tartott lakossági fórumon kijelentette: nem engedhető meg, hogy családok azért veszítsék el otthonukat, mert vissza kell bontani a kertekben azokat a beépített részeket, amelyek meghaladják a területi besorolás alapján megszabott méretet.

A Szegedhez tartozó Kiskundorozsma melletti Subasa hivatalosan mezőgazdasági terület, de a subasai kiskertek városrészben több család életvitelszerűen él. Ott azonban a telkek beépíthetősége csupán 3 százalék, ezt a polgármesterjelölt szerint egy közgyűlési döntéssel azonnal fel lehetne emelni akár 15 százalékra.

A fórumra a szervezők az összes polgármesterjelöltet és képviselőjelöltet meghívták, de sem az LMP, sem a baloldali összefogás polgármesterjelöltje nem jelent meg.

Eljött ugyanakkor Tóth Péter, a Jobbik polgármesterjelöltje, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy a beépíthetőségi probléma orvosolható. Egyrészt az Országgyűlésnek “a beépítésre nem szánt” területeken, a legfeljebb 5 százalékos beépíthetőségi határt fel kellene emelni legfeljebb 10-15 százalékra. Továbbá, mivel a subasai rész a mezőgazdasági terület kategóriába tartozik, és így a beépíthetőség csupán 3 százalékos, megoldás lenne, ha a területet átminősítenék. Ez már helyi önkormányzati feladat, és ez a település szerkezeti terv módosításával megoldódható – mondta.

A két polgármesterjelölt egyaránt azt ígérte a fórumon megjelenő lakosoknak, hogy ha majd módjukban áll, a problémát azonnal orvosolják.

A baloldali összefogás részéről ott volt a fórumon a kerület képviselőjelöltje, Bezdány Géza, és azt mondta, a törvények betartásával mindent megtesznek azért, hogy 5 százalékra emelkedjen a beépíthetőség aránya.Szeged-Kiskundorozsmán, a subasai kiskertekben 12 család házára hoztak már bontási határozatot, egy részük jogerős – mondta el az MTI-nek a fórumot szervező Sándor János, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke.

Ez részleges vagy teljes bontást jelent a 60-80 négyzetméteres családi házakra, amelyeket 800-1200 négyzetméteres kertekben építettek – magyarázta, hozzátéve, jelenleg a házak felhúzása szabálytalannak minősül, mivel a mezőgazdasági területnek nyilvánított részeken, ekkora kertekben, nettó 14 négyzetméteres ingatlan építhető.

Ahhoz, hogy az itt lakó emberek ne váljanak hajléktalanná, a szabályok módosítására van szükség – hangsúlyozta az egyesületi elnök. Subasán csaknem 1500-an laknak, de a szegedi kiskertes részeken mintegy ötezren élnek – tette hozzá.

Forrás: mti.hu