A mindszenti Aranyos Pálinkagyár, másfél hete, a próbafőzéssel kezdte meg működését, az eredmények pedig magukért beszélnek. A berendezés hatékony és jó pálinkát főz, már a minőség-ellenőrzés is megtörtént – tudtuk meg Szabó József társtulajdonostól ,aki a szombati Családi Magazinban volt a vendégünk.

A jó pálinkához, jó gyümölcsre van szükség, viszont fontos az is, hogy az ember jó cefrét készítsen, ez alól nincs kibúvó.

Ez utóbbinak fontos előfeltétele, hogy tiszta gyümölcsöt használjuk, olyat, ami nem túlérett és vegyszermentes. Olyan, amit mi magunk is jó ízzel elfogyasztatnánk.

A földről felszedett gyümölcs nem a legszerencsésebb, de ha egészséges, akkor egy alapos megmosást követően természetesen felhasználható. A cefre készítés során a magokat is érdemes lehet eltávolítani, első sorban a barack esetében. Igaz az Aranyos Pálinkagyárban a cefre egy magozógépen is átmegy, biztosítva azt, hogy az idegenanyagok ne kerüljenek a főzetbe.

Ezt követően az élesztőgombákon a sor, viszont a gazdának is érdemes résen lennie és figyelnie a cefre PH értékét, hiszen savas környezet létrehozása a cél, amit adott esetben citromsavval vagy még inkább foszfor savval segíthetünk elő.

A 100 literes hordókat csak háromnegyedükig érdemes feltölteni, hiszen az erjedés során számolnunk kell a felhabosodással, illetve egy úgy nevezett kotyogó is kell a hordóra, hogy a felhalmozódott gázok eltávozzanak, ugyanakkor az oxigén ne szökjön be. Kevergetésre pedig a későbbiekben semmi szükség, a gomba tudja a dolgát.

Tény, hogy az idei évben a sok esőnek köszönhetően a gyümölcsök nagyra nőttek, nagyobb a létartalmuk, ellenben kevesebb a cukor és aroma bennük, de a jó pálinka még így sem kizárt.

A mindszenti Aranyos Pálinkagyár tehát 350 literes üsttel várja a cefrét, Szabó József elmondta, hogy a legkisebb ideális mennyiség 150 liter lehet. Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként egy helyről általában 2-3 nagy hordóval érkezik a cefre, de előfordult az is, hogy 1500 litert szerettek volna lefőzetni.

Az augusztus 15-ei kezdést követően mondhatjuk, hogy már nagyüzem van az Aranyos Pálinkagyárban és hol van még a szezonvége. Ön is főzetne? Ez esetben érdemes lehet feljegyezni a következőket:

Mindszenten, a Miási úton, a Ludas és a Kinizsi Pál utca között várják az érdeklődőket vagy telefonon a 30/228-5357 és a 30/219-1830-as számon is felkeresheti őket. E-mailben is érdeklődhet: aranyospalinka@gmail.com a cím, de a Facebookon is megtalálja a vállalkozást!

Szeri