Napok óta dagad a botrány a hódmezővásárhelyi Jobbik szervezetének jelöltállítása körül, miután kiderült: a párt listavezetője, Kendi Imre építési vállalkozóként több alvállalkozót nem fizetett ki, akik csődhelyzetbe juthatnak. Szabó Bálint hat ilyen cég követelését kezelő társaság vezetőjeként hétfőn lépett a nyilvánosság elé, azonban már nem először. Két évvel ezelőtt, 2012. júniusában szintén azért állt a kamerák elé, hogy utolsó lehetőségként a sajtón keresztül bírja rá Kendit, fizesse ki azokat a munkákat, amelyeket a vállalkozók elvégeztek neki. A bajba jutott vásárhelyi vállalkozásoknak akkor az önkormányzat nyújtott segítséget, azzal, hogy a tartozásokat átvállalva kártalanította a cégeket.

A Vásárhelyi Televízió információi szerint a hétfőn bejelentett tartozások között van olyan vásárhelyi cég, amelyiket már többször megkárosított a Kendi-féle cégcsoport. Egy neve elhallgatását kérő hódmezővásárhelyi vállalkozó televíziónknak elmondta, két évvel ezelőtt szintén adósa maradt Kendi Imre. Akkor a város állt helyt Kendi több mint 5 millió forintos tartozása miatt, ezt követően azonban Kendi vezetője ismét munkát kért tőle. A részleteket Kendi eleinte pontosan fizette, de a végszámlát már nem egyenlítette ki. Ezzel összesen 4,2 millió forinttal maradt adósa a Jobbik listavezetőjeként induló vállalkozó.

A párt tegnapi sajtótájékoztatóján Kendi Imre, a vásárhelyi önkormányzatra próbálta hárítani a felelősséget. Az önkormányzat közleményben reagált, amely szerint Kendinek csak az a cége nincs csődben, amelyikkel az önkormányzat is szerződésben állt a sportcsarnok megépítésére. Ez a cég még a 2013. évben is több mint 26 millió forintos adózott nyereséggel zárt. A közleményből kiderült: Hódmezővásárhely önkormányzatának egyetlen forint tartozása sincs Kendi Imre vagy a cégei felé, és tudomásunk szerint a PPP beruházás állami átvétele kapcsán az állam is mindent a megállapodás szerint megfizetett.

Minderre a tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Bálint is felhívta a figyelmet:

– Az Önök által jelölt képviselő nem fizette ki az alvállalkozókat, vásárhelyi alvállalkozókat nem fizetett ki, akik csődbe mentek. Ez az ember nem fizette ki. Egy szállodát felépített, semmi köze nem volt az önkormányzathoz. A szálloda megrendelője kifizette az utolsó forintig Kendi Imrét. Kendi Imre pedig nem fizette ki az azon a munkán dolgozó festővállalkozót, tűzoltó-készülékszerelőt. Így történt Imre? – Kérdezte Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója.

Kendi Imre bár elismerte Szabó állításainak igazságát, mégis vita alakult ki az építőipari vállalkozó és a kisvállalkozásokat képviselő cég vezetője között:

–    Úgyhogy várjuk az alvállalkozók nevében az elkövetkező időszakban, hogy teljesíted a tartozásod. – jelezte Szabó, azonban Kendi inkább a jogi utat javasolta:

–    Mondtam, hogy van egy jogi út, én azt kérem, hogy mindenki a jog mentén járjon el. Keressék tisztelettel a fölszámolót, és keressék meg kérem az önkormányzatot ez ügyben.

–    Ha jogi úton lenne, Te már lehet, hogy nem szabadlábon lennél, Imre – felelte Szabó Bálint a vállalkozónak.

Szabó Bálint megígérte: nem hagyja annyiban az ügyet, és ha kell, rövidesen bemutatja a nyilvánosságnak a pórul járt cégek tulajdonosait és dolgozóit, de a Jobbik irodájának és Kendi Imre cégének körbezárását is kilátásba helyezte.

Forrás: vasarhelyitv.hu