Termékbemutatóval egybekötött mezőgazdasági szakfórumot rendezett csütörtökön este az Antal és Társa Kft. A cél az volt, hogy tájékoztassuk a gazdákat – mondta Antal Ákos, szervező, akinek unokatestvére Zoltán fiatalgazda támogatást nyert, s a találkozón bemutatta terményeit. Fő profilja szántóföldi zöldségtermesztés, fokhagymát, petrezselymet, búzát és kukoricát termel.

A fórumra meghívták Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztert is, de elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a szakmai találkozón, ennek ellenére egy levélben üzent a gazdáknak, amit Kádár József, a Fidesz-KDNP makói képviselőjelöltje tolmácsolt.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a fórumon beszélt a kormányzati struktúra változásáról beszélt, melynek következtében a vidékfejlesztés átkerült a Miniszterelnökséghez.

A kormányzati cél, hogy a pénz ne a nagygazdaságokhoz áramoljon, hanem a magyar vidék fejlődjön, a kis-és közepes vállalkozások versenyképesekké váljanak. A kormány kiemelt figyelmet fordít a munkahelyek megőrzésére és teremtésére, ezért előnyben részesíti a zöldség- és gyümölcstermesztést, az állattenyésztést, valamint az élelmiszeripar fejlesztését.

Az agrártámogatási rendszer változásáról elmondta 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad. Ez volt, ami az utóbbi időben egy-egy üzemnél kivágta a biztosítékot. 1200 hektár feletti gazdaságoknál, akik csak növénytermesztéssel foglalkoznak az 200 gazdaság, míg, akik állattartással is az 325, így összesen 525 társaság esik ebbe a kalapba a 180 ezer kérelmező közül.

A fórumon jelen volt Farkas Éva, a Fidesz-KDNP makói polgármesterjelöltje is

Az államtitkár felelevenítette a Fazekas és Lázár miniszter által az elmúlt hetekben bejelentett munkahely teremtési programot is, melynek keretében a következő 6 évben 180 milliós pluszforrást biztosítanak az állattartással foglalkozóknak.

„A kormány célja, hogy koncentráltan oda kerüljenek a pénzek, ahol ténylegesen szükség van” – jelentette ki az államtitkár, majd a fiatal gazdákkal kapcsolatosan elmondta, Brüsszelben csak a magyaroknak sikerült elérni, hogy 90 hektárig az alaptámogatáson túl plusz 25 százalékos támogatásban részesülnek.

A hallgatóság köréből érkezett néhány kérdés az államtitkárhoz:

Mivel a ciklus végén vagyunk, számíthatnak-e a gazdák még kasszasöprésre? – Jelenleg vizsgáljuk, hogy milyen források maradtak hátra. Mindenhol meg kell nézni, hogy vannak-e még felszabaduló pénzek, amit össze tudunk lapátolni. Jelenleg zajlanak ezek a munkák, valamint azon dolgozunk, hogy a fennmaradó források ne terheljék a következő fejlesztési éveket. Erre azért van szükség, mert az évvégén záruló ciklusban szinte már lehetetlen pályázatokat kiírni, elbírálni és kifizetni, de pénzeket nem akarjuk az unióban hagyni – válaszolta az államtitkár.

Egy férfi az értékesítés iránt érdeklődött. Ismerem a problémát évtizedek óta, véleményem szerint a kulcs az összefogásban van – válaszolta Kis Miklós.

A.S.