Hetedik éve emlékeznek közösen az egykori csókásiak az egykor élettel teli határrészre. A vasárnapi találkozón megjelentek előtt az egykori iskola helyén közadakozásból emelt keresztnél, illetve a három éve Brutyó János kezdeményezésére szintén közadakozásból emelt keresztnél Barna Jánosné, Békéssámson polgármestere idézte fel az egykor 163 tanyából, a boltból, az 1930-ban emelt iskolából és a körből álló határrész emlékét.  “Mi akik most itt vagyunk, úgy érezzük, otthon vagyunk. Emlékezetünk őrzi, kinek hol állt a tanyája,lábunk végigvezetne a csókási világ fontos helyszínein, szemünk látja, hogyan nézett ki az iskola, halljuk a muzsika hangjait, s a szívünk talán nagyobbat dobban egy-egy fontos szegletnél.” –  emelte ki emlékbeszédében.

A köznyelvben csak “Sztaholák”-nak nevezett iskola helyén álló keresztnél főt hajtott az egykori tanítók és diákok emléke előtt Farkas Éva, a makói tankerület igazgatója és lánya is.

A megemlékezésen Berta Béláné: Szülőföldemen emlékére című versét Dobsáné Harcsás Viktória mondta el, majd Szerekes Ferenc énekelt két 2. világháborús nótát.

Ezt követően a csókási iskolában 50 éve végzett Kovácsné Harcsás Etelka, Szentpéteriné D. Nagy Mária és Szabóné Szekeres Rozália visszaemlékezéseit hallgathatták meg a találkozó résztvevői.

Az iskola helyén álló, az egykori tanítók neveit megörökítő keresztet Pálfai Zoltán plébános áldotta meg, majd a résztvevő helyezték el virágaikat, koszorúikat.

A VII. Csókási Találkozó ezt követően az Igási koccintóban folytatódott, ahol a résztvevők gyertyát gyújtottak a tavalyi találkozó óta elhunyt társaik emlékére, majd megtekintették a Maros Néptáncegyüttes műsorát. Köszöntőt mondott Oláh József, a Marosmenti V. K. S. E. elnöke.

Forrás és fotók: makohirado.hu