A hétvégén Valasske Kloboukyban megrendezett Setkáni muzikantú v Bilych Karpatech fesztiválon képviselte hazánkat az együttes Cécó és Esthajnal csoportjai. Itt a világszerte népszerű kalocsai karikázót, dél-alföldi, rábaközi és szatmári és felcsíki táncokat mutattak be Törökné Tárkány Katalin vezetésével, melyet a közönség vastapssal jutalmazott. A táncosok jó hangulatáról többek között a délelőtti kirándulás gondoskodott, ahol Královecbe látogattak a kilátóhoz. Itt sokaknak először a kutyaszánt is volt alkalmuk kipróbálni. Az esti énektanulás előtt a csoport Slopnébe is ellátogatott az Old Millhez, ahol a lisztkészítés alfáját és omegáját tekinthették meg Marek Mooka Machu jóvoltából.

Vasárnap reggel Hostetinbe tettek kitérőt egy Európában is kuriózumnak számító ökológiai faluba, ahol a környezetvédelem magasiskoláját tanulmányozhatták. A friss levegőn feltöltődve pedig indultak Nedasovba, ahol már a falu főterén gyülekeztek a cseh táncosok. Hozzájuk csatlakoztak a Kankalin tagjai, akik énekükkel emelték az aratóünnep hangulatát. A menet a helyi templomhoz vonult, ahol misén is részt vettek a számtalan gyönyörű viseletbe öltözött táncosok és zenészek. Ezt követően kezdődhetett az ünnepség, melyen a megjelentek felváltva szórakoztatták a közönséget. Itt legnagyobb sikere a szatmári táncoknak volt, melyet szűnni nem akaró taps kísért. A fellépések után este a Kankalin és a Dúbrava táncosai táncházat szerveztek Studlovban. Itt nagy sikert aratott a Tisza Banda, akik a tánccsoportot kísérték játékukkal az út során. Őket egészítette ki néhány szám erejéig a helyi Cimbálová muzika Vincuch. A két zenekar felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevőknek. A táncosok ez alatt a két nemzet tánclépéseit tanították meg egymásnak.  Az est végén a két fél a további gyümölcsöző kapcsolat reményében búcsúzott egymástól.

A Csehországi utat a cseh Jana Štěpančíková Šulíková és a Kankalinos Ábrahám Noémi szervezői munkája, valamint Antal Péter tolmácsolása segítette. A táncosok balesetmentes utazását pedig Kiss István sofőrnek köszönhetik.

Hódmezővásárhely, 2014. augusztus 22.

Forrás:

Rózsa Margaréta, a csoport táncosának írása

Fotók:

Kis-Albert Gergely és Vérten Tamás