Nagy hagyománya van már, s a faluban élők is nagyon várják minden évben a lovasnapot – kezdte beszélgetésünket Fehér Imre, a helyi egyesület elnöke, aki hozzátette, törekvésünk, hogy minden évben valami újjal kedveskedjünk. Idén a fuvarosversennyel kezdtek délelőtt, majd bemutatóztak a Kéktó Ménes tagjai.

A derekegyházi Miklós János a kettes fogatban indult, akivel még a rajt előtt beszélgettünk. János elmondta, mint minden ember célkitűzése, így az övé is az egy verseny előtt, hogy az első helyen zárjon. Megtudtuk, korábban volt a fuvarosverseny győztese.

Tembel Ferenc és Szuromi István a fuvarosverseny rajtjához készülődött mikor beszélgettünk velük. Az elmúlt években 3-4. hely volt a legjobb eredményük. Egyelőre még nem alkotnak összeszokott párost, hiszen Ferencnek nem volt segédhajtója, így István kérte fel rá. Elmondták, nem gondolkoznak eredményekben, egy jó versenyt szeretnének Csinossal és Rudival (lovakkal).

A lovasok között figyeltünk fel a faluban jól ismert Mihály Lászlóra, aki lányával, Máriával ült a kocsin. „Nem versenyzünk, felkértek, hogy vegyünk részt a lovasnapon, és mi megtiszteltük a szervezőket, hogy itt vagyunk, mert ha felkérnek, akkor nem szabad visszaélni a klub elnök jóságával” – mondta Laci bácsi, aki 30 évig versenyzett, több kitűnő eredménnyel.

– Most öregségemre sok baj összejött. Azért tartom ezt a kis indián tarkát, mert nem tudok biciklizni, de a kis ló ide-oda elvisz – tette hozzá.

A délutáni programban szerepelt akadályhajtás egyszeri összevetéssel és a hibaidős akadályhajtás. A főszervező nagy csatára számított, sőt szeretné, hogy ha a helyiek is dobogóra állnának. A vándorserleget egymás után két alkalommal az orosháziak nyerték, így, ha ma ismét ők diadalmaskodnak, akkor végleg övék a trófea – mondta Fehér Imre, aki szeretné, hogy ha megtörne a szomszédváriak sorozata.

Fuvaros verseny, póni:

1.hely: ifj. Fehér Imre, Székkutas

2.hely: Bartolák Tibor, Gerendás

3.hely: Lengyel Elek, Székkutas

Fuvaros verseny, ló:

1.hely: Banga János, Székkutas

2.hely: Deák János, Székkutas

3.hely: Papp János, Székkutas

Hibaidős akadályhajtás, póni fogat:

1.hely: Szikora Tamás, Orosháza

2.hely: id. Lénárt Imre, Orosháza

3.hely: Kuli Károly, Orosháza

Hibaidős akadályhajtás, ló fogat:

1.hely: Göbölyös Mihály, Orosháza

2.hely: Kaposi János, Nagymágocs

3.hely: Varga Sándor, Orosháza

Akadályhajtás egyszeri összevetéssel:

1.hely: Szikora Tamás, Orosháza

2.hely: Fehér László, Székkutas

3.hely: Lengyel Elek, Székkutas

Akadályhajtás egyszeri összevetéssel:

1.hely: Pap Imre, Kéktó Ménes

2.hely: ifj. Héjas Gyula, Orosháza

3.hely: Marton Erika, Nagymágocs

A vándorserleg a pónik között az orosházi Szikora Tamáshoz, míg a nagy lovaknál a nagymágocsi Marton Erikához került.