Ha konkrét recept nincs is, de vannak általános szabályok, amelyek segíthetnek a virág kiválasztásában – kezdte vendégünk. Nagyon fontos, hogy milyen alkalomra adunk virágot, de a választást az is befolyásolja, hogy a virágot adó és kapó között milyen a kapcsolat, és persze az anyagiak is közrejátszanak. Figyelembe szoktuk még venni az aktuális divatot is, hisz a trendek a virágkötészetben is folyamatosan változnak. Egy csokor ugye nem csak a virágokból áll, ott vannak a kiegészítők, a szalagok, csomagoló anyagok is, a divat ezen a téren is irányt mutat.

A virágok mindig közvetítenek üzeneteket is, bár a „virágnyelvet” ma már kevesebben beszélik, de azt még mindig tudja mindenki, hogy a vörös rózsa felér egy szerelmi vallomással. Az utóbbi években kezd megszűnni a sárga virágokkal szembeni ellenérzés, régen jobban ódzkodtak a vásárlók ettől a színtől, mert a sárgát az irigységgel kapcsolták össze. A rózsaszín, a vágy színe a klasszikus virágnyelvben, de aprócska hercegnőknek is örömet szerezhetünk egy rózsaszín csokorral.

Örök dilemma, hogy férfiaknak lehet-e, illik-e virágot adni. A válasz egyértelműen: igen. Az uraknak is jól esik, ha virágot kapnak. Színeiben, formájában természetesen teljesen más lesz, mint egy hölgynek kötött csokor – robosztusabb, kevésbé színes csokrok ezek. Szintén okozhat fejtörést, ha házassági évfordulóra szeretnénk virágot ajándékozni, hiszen az ajándék mindkét félnek szól. Ilyenkor szép megoldás, ha a csokron belül az egyik szál fő virágot a hölgynek, a másik szálat az úrnak díszítjük fel.

Akadnak olyan alkalmak is, amikor a vágott virág nem a legjobb választás, például, ha a születésnap, házassági évforduló színhelye egy kerti parti – ilyenkor a háziasszonynak kevesebb az ideje, ekkor praktikus megoldás a cserepes virág vagy egy tűzött készítmény.

Ilyenkor nyáron kevesebb az úgynevezett „virágos ünnep”, de minden hétvégére jut esküvő, ami ugyancsak nagy feladat a virágüzleteknek, hiszen nem csak a menyasszony csokrát kell elkészíteni, de a lakodalom helyszínének feldíszítése, az autódísz, kapudísz elkészítése is az ő feladatuk, és előfordul, hogy a tortát és a menyasszony haját is élő virág ékesíti. Ezért érdemes a házasodni készülőknek több hónappal, vagy akár egy évvel hamarabb felkeresni a virágüzletet.

A Margó Virág- és Ajándékbolt Hódmezővásárhelyen, a Szent István tér 8. szám alatt várja a vásárlókat, hétköznap, reggel fél 8 és délután 5 óra között, szombaton 8–tól 15 óráig, vasárnap pedig 8 és 12 óra között tartanak nyitva, illetve nyitvatartási időben kiszállítást is vállalnak. Telefonon is érdeklődhetnek, vagy akár a virágszállítás is megrendelhető: 30/376-14-90

Kiskata