A Magyar Értékek Vándortérképét és a Magyar Értékek Vándorkódexét először a Magyar Értékek Napján, tavaly szeptemberben mutatták be a közönségnek a fővárosban, a Szent István Bazilika előtt. A szimbólumértékű kódex és térkép innen indult országjáró útra, így az elmúlt hónapokban járt már többek között Velemben, Szolnokon, Pápán, Békéscsabán, Jászapátiban, Karcagon, Mesztegnyőn, Kapuváron, Bonyhádon és Pusztaszabolcson.

Hódmezővásárhelyre, a Szent István Király tiszteletére rendezett fesztivál keretein belül, szombaton érkezett meg. Ezen alkalomból Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Almási István polgármester is elhelyezte ujjlenyomatát a vándortérképen, valamint a kódexbe is írtak.  A térképen ujjlenyomatukat hagyták már azok, akik számára az értékek jelentik a közösség egységének és erejének alapját. Egy sorszámozott emlékkártyát kaptak hozzá ajándékba, és a helyszínen elhelyezett kódexbe beírhatták gondolataikat az értékőrzés fontosságáról.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy a Csongrád megyei önkormányzat örömmel csatlakozott az országos mozgalomhoz, amely az ország értékeit összegyűjti s ezek közül a legértékesebbek hungarikummá válnak.

Az elnök hozzátette, hogy fontosak az évtizedek, évszázadok alatt felhalmozott értékeink. A helyi kreativitás a legszerteágazóbb területeket fedi le. Csongrád megye önkormányata létrehozta a Csongrád megyei értékbizottságot, amely a beérkező értékeket egy tárban jeleníti meg. Már 40 különböző érték gyűlt össze a megyéből. Ide tartozik a Feszty körkép, a Vásárhelyi hímzés, a kerámia és különböző élelmiszer termékek is. Hódmezővásáhelyről már 3 érték bekerült a megyei tárba.

Almási István polgármester elmondta, hogy Hódmezővásárhely 7000 éves múltra tekint vissza, ezért kiemelkedő, hogy az értékeinket megismertessük. Fontos a város sajátosságára felhívni a figyelmet, például arra, hogy az országban itt működik a legtöbb olvasókör, és ezt érdemes hunarikummá nyilvánítani. A kerámia mellett a modern iparművészeti kerámiát is meg kell említeni, hiszen Hódmezővásárhely alapította meg a Magyar Kerámiavárosok Szövetségét, és már 16. alkalommal rendez a város nemzektözivé váló szimpóziumot.

A rendezvény alkalmával  Pokomándy Zsuzsanna vásárhelyi foltvarró elismerést kapott a várostól.  A Karácsonyi asztali futó című munkáját A Magyar Kézművességért Alapítvány augusztus 7-én,  a Magyar kézművesség – 2014 és Kézművesség a vendéglátásban című pályázaton díjazta.

Bodrogi Klára