A zenekar sokoldalúságára jellemző, hogy otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei vagy akár a jazz, a zsidó zenei rendezvényeken.

Elsőként fogadtatták el a közönséggel a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Sikerességüket bizonyítja, hogy jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben Londonban, Párizsban, Rómában vagy akár New Yorkban is.

Augusztus 20-án szerdán délután Hódmezővásárhelyen adnak koncertet. Mint azt Hamar Dániel, a Muzsikás együttes zenésze elmonta, Szent István király ünnepére is megemlékeznek. Hozzátette, a népi gyakorlatban Szent Istvánhoz sokan imádkoztak; Petrás Mária, moldvai csángó énekes a zenekar vendékeként az ünnep alkalmából elénekel egy dalt államalapító királyunkhoz.

Hamar Dániel, a zenekar tagja elmondta, hogy számukra minden koncert más és más. A magyar népzene alkotórésze, hogy sok improvizatív elemet tartalmaz. Így a zene a színpadon születik.

Augusztus 20-án Moldvától Flavóniáig, Szatmártól a Dunántúlig hallhatunk tőlük népzenei összeállítást. Hódmezővásárhelyre szívesen látogatnak újból el. Kedves és élő városnak tartja Hamar Dániel, aki hozzátette, tavasszal már jártak a városban. Akkor is nagy örömmel zenéltek a közönségnek, most pedig nagy örömmel térnek vissza városunkba, mint ahogy azt hónapokkal korábban megígérték.

##audio:1877##

A zenekar számos kitüntetés és díj birtokosa. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség Díj és a Prima Primissima-díj. A zenész hozzátette, nagyon örülnek és díjaknak, de természetesen nem azért muzsikálnak, hogy díjakat szerezzenek.

Pár nappal ezelőtt az angol BBC-n sugároztak egy műsort a Muzsikás Együttes történetéről. Hamar Dániel elmondta, ez egy visszajelzés számukra is, hogy ez a zene nem csak hazánkban, hanem külföldön is nyomot hagy az emberekben.

Bodrogi Klára

Fotó: muzsikas.hu