Minden évben más-más országban rendezik meg a tábort, amelynek résztvevőit az országok önkéntes polgári védelmi szervezetei delegálják. Kishomokon ezen a héten a több hazai településről érkezett diákok mellet román, szerb és horvát vendégeket is fogadtak. A megyei igazgató elmondta: a foglalkozásokon szó lesz a gátépítésről, alapvető tűzoltói szerelési ismeretekről és elsősegélynyújtásról is, valamint különlegessége az idei, kishomoki tábornak, hogy a gyerekek az automata defibrillátor használatát is megtanulhatják.

Fontos motiváló tényező az ilyenkor kialakuló versenyszellem, de hogy a táborlakók még jobban megismerjék egymást, a versenyző csapatokat vegyesen alakítják ki, így a tábor végére mindenki megismerheti közelebbről a többi táborlakót is. Az idei tábor a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Csongrád Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Egyesület közös szervezésében valósult meg.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászról érkezett a hetedikes Pinke Martin a kishomoki táborba, s mint elmondta, nemrég kezdett el ismerkedni a katasztrófavédelmi tudnivalókkal. A tábort nagyon jónak találja a fiatal táborozó, amelyben megtanulják, mit kell tenniük, ha tűz üt ki, vagy amikor balesetet látnak. Izgalmas volt számára a kedd délelőtti verseny, amely során egy régi, kézzel hajtott fecskendővel és egy puttonyfecskendővel is célba lőtt a csapat.

A nagyhalászi csapatot elkísérte a város polgármestere, Orosz Károly is, aki elmondta, hogy testvértelepülésük, Sarmaság invitálására csatlakoztak a programhoz, amely a szakmai ismereteken túl barátságokat is fog adni a fiataloknak. A polgármester úgy látja, hogy a táborban részt vevő fiataljai utánpótlást jelenthetnek a település önkéntes tűzoltó egyesülete számára is.

Schieber József, nyugállományú polgári védelmi alezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség alelnöke a táborban elmondta: fontosnak tartják a fiatalokkal való foglalkozást, ezért is szerveznek minden évben felmenő rendszerű versenyt az általános és középiskolások számára. Mint hozzátette, a versenyek motiválják a fiatalokat a tudás megszerzésére, amelyet azután otthon, vagy barátaikkal is megosztanak, így a tudnivalók, amelyeket tűznél, vagy balesetnél kell alkalmazni, sok-sok emberhez eljuthatnak.

Arnay