Mint az irodavezető elmondta, a hirtelen lezúduló eső hozta jelentős csapadék több helyen megállt az árkokban, mert azok nem voltak megfelelően kitakarítva, vagy épp az átereszek voltak eldugulva, a bejelentést követően az önkormányzat munkatársai ezeket a helyzeteket felszámolták. Antal István hangsúlyozta: ezek tisztán tartása, valamint a házak előtti területen a fű levásága az ott élők feladata.

A problémával foglalkozó, korábbi írásunkat ide kattintva elolvashatja!

Amennyiben a ház tulajdonosai olyan idős, vagy beteg emberek, akik ezt nem képesek ellátni, és jövedelmükből nem tudnak vállalkozót fogadni a feladat elvégzésére, kérhetik az önkormányzat segítségét.

Az esős időjárás miatt a fák is gyorsabban nőnek, és a gyümölcsfák is jelentős termést produkálnak. Ez is okozhatja, hogy a járdák és kerékpárutak fölé belógó ágak zavarják a közlekedést, amelyet az arra járók jogosan vetnek fel. Ezeknek a helyzeteknek a megoldása is az ingatlantulajdonosok feladata az önkormányzati rendelet szerint, így le kell vágni az ágakat, vagy gyümölcsfák esetében alátámasztással, vagy kikötözéssel gondoskodni arról, hogy a kerékpárosok és gyalogosok közlekedését ne zavarják.

Antal István elmondta: amennyiben olyan helyzetet tapasztalnak, amely a ház tulajdonosának beavatkozását igényli, felszólítják, és ha három napon nem oldja meg a kritikus állapotot, szabálysértési eljárást indítanak. Ennek határideje három hét, és ha ez esetben sem teszi rendbe a területet a tulajdonos, az önkormányzat 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot szabhat ki.

Az irodavezető elmondta: volt már eset, amikor a bírsággal éltek, amely rosszul érintette az adott tulajdonost, de céljuk nem a bírság kiszabása, hanem a mindenki számára megfelelő állapot fenntartása.

Arnay

##audio:1848##