A laikusok számára felfoghatatlan képletekkel számoltatná ki a pénzintézetekkel a Magyar Nemzeti Bank, hogy pontosan mennyit is kell visszafizetniük a devizahiteleseknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt. A korábbi becslések átlagosan 100-150 ezer forintról szóltak. Vagyis, hogy ügyfelenként ennyi járna vissza az árfolyamrés miatt.

A Híradó kiszámoltatta egy szakértővel, hogy az új módszertan alapján mennyit kell visszafizetniük a bankoknak. Kézdi Zsolt, a , RISK pénzügyi tanácsadó Kft. igazgatója szerint az adósok számára a legkedvezőbb forgatókönyvet írja le a nemzeti bank. Ugyanis, a képletek alapján visszamenőleg, a hitelfelvétel teljes időtartamára, kamatos kamattal jár vissza az a pénz, amit – a Kúria szerint – tisztességtelenül szedtek be a bankok.

áadásul a jegybank szerint minden, jogtalanul beszedett pénzt a tőketartozásból kell levonniuk a bankoknak, ami az évek alatt befizetett kamatokat is módosítja – így a korábban becsült 100-150 ezer forint helyett ennél sokkal több járhat vissza a devizahitelesek – csak az árfolyamrés miatt.

Az, hogy kit, hogyan kártalanítanak, az attól függ, hogy élő vagy lezárt szerződése van.

„Az élő hitelszerződések esetében nyilvánvaló, hogy az ügyfelek tartozásából vonják le az árfolyamrésből eredő visszafizetés összegét, ezzel csökken a törlesztőrészletük. A lezárt szerződéseknél erre már nincs mód. Ott nyilvánvalóan tényleges visszafizetésre kell, hogy sor kerüljön. vagy átutalással, vagy postai megküldéssel”- mondta Kézdi Zsolt.
A bankoknak nem kötelező az MNB módszerével számolni, saját képleteik is lehetnek, de ha nagy az eltérés a visszajáró összegek között, akkor a jegybank közbeavatkozik.

„Nekünk kötelességünk lesz ellenőrizni a bank számítási módszertanát. Ha ettől eltér, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy el tudjuk fogadni a másik számítást. Tehát az ügyfél sokkal kevesebb pénzt kapna vissza, akkor nem gondolom, hogy azt mi elfogadjuk” – fogalmazott Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság igazgatója.

A portfolio.hu szerint, ha az MNB módszertana alapján számolnak a bankok akkor az árfolyamrésből fakadó veszteségük több mint 100 milliárd forint lehet. Vagyis nagyjából ennyit kaphatnak vissza a devizahitelesek összesen.

(Forrás: hirado.hu)