Azt gondolnánk, hogy nyáron, amikor egy kicsit több figyelmet fordíthat az ember önmagára és azokra a dolgokra, amelyeket mondjuk az év többi részében nem tud elintézni, többen adnak vért. Pedig nem így van. Éppen a szabadságolások, az utazások miatt csökken ilyenkor azoknak a száma, akik önzetlenül nyújtják a kezüket. Ezért kiemelt figyelmet fordít ebben az időszakban a Magyar Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt arra, hogy véradásra ösztönözze az embereket. Előbbi magát a vérvételt végzi, utóbbi pedig a szervezésben segédkezik- derült ki a  műsorban.

Csongrád megyében szívesen adnak vért az emberek. Egyelőre inkább a 40 év fölötti korosztályból kerülnek ki a rendszeres véradók, a fiatalabbak sem lusták, őket inkább motiválni kell. Ezt meg is teszik, országos akciót szerveztek főiskolásoknak és a közép- és általános iskolásokat is igyekeznek bevonni az akciókba.

A Magyar Vöröskereszt a kiszállásos váradások lebonyolításában is segít. A megyében nincs olyan település, ahol valamilyen formában nem lenne rá lehetőség, hogy vért adjanak. A véradáshoz 18. életév betöltése feltétel és fontos a megfelelő egészségi állapot. Hogy hol adhat vért Csongrád megyében, arról itt tájékozódhat.

Major Zsuzsi