Mint elmondta, a területen lévő egyik önkormányzati ingatlanon már meg is terveztették a játszóteret, amelyet 18 millió forintból meg is valósítanak, továbbá itt létesülhet egy közösségi ház is. A korábbi ilyen célú épület magántulajdon, és nem funkcionál ebben a formában, az új épület száz férőhellyel betöltheti ezt a funkciót, és mintegy 30-40 millió forintos költségvetésből meg is valósítható.

A kishomokiak már várják a csatornázás kezdetét. Almási István elmondta: a közbeszerzés folyik, szeptemberben várható, hogy eredményt hirdetnek, és azt követően az itt élők részére részletes tájékoztatást adnak a nyertes kivitelezővel a munkák menetéről. A több mint kétmilliárdos beruházás során nemcsak Kishomok szennyvíz elvezetését oldják meg, hanem a szennyvíztisztító is meg fog újulni.

Benkő Zsolt, a körzet települési képviselője jelezte, hogy elkészült az új vasúti átjáró a nagy András utca végén, amely a fényjelzésen túl a félsorompókkal is a biztonságot szolgálja, továbbá az egyik, Kishomokon nemrég történt betörés kapcsán felhívta az itt élőket, hogy figyeljenek egymás értékeire, és ha hosszabb időre utaznak el, szóljanak a szomszédoknak. A képviselő hozzátette: az esti órákban a rendőrség megerősített szolgálattal figyeli a településrészt.

Mag István kérdésére, hogy a megújult vasúti átjáró kiszolgája-e a bővítésre tervezett átkelőt, elhangzott: az új nyomvonal esetén a MÁV annak a biztonságát is szavatolni fogja. Ványik István jelezte, hogy a 47-es melletti, zajvédő fal mellett elburjánzott növényzet a forgalmat akadályozza, ám kiderült, hogy ezt a problémát már a napokban orvosolni fogják.

Flamand Péter kérte, hogy a településrészen is legyen buszközlekedés, hogy a diákok könnyebben eljussanak az iskolába. Almási István jelezte: a Tisza Volán vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy jövőre a cég 60 kisméretű buszt fog beszerezni, így a csatornázást követően lesz lehetőség, hogy ezek a kisebb járművek Kishomokra is bejöhessenek.

Pintér Mihály arról szólt, hogy több gazos porta is van a Tücsök utcába, ám kiderült, hogy a felszólításokat már kiküldték a tulajdonosoknak, és ha nem intézkednek, akár bírság kiszabására is sor kerülhet. Imre Ernőné a Homokdomb utca egyik ingatlana kapcsán hasonló helyzetről számolt be, amely kapcsán Antal István, a lakosságszolgálati iroda vezetője közölte: 152 felszólítást küldtek ki, amelyek végrehajtását rövidesen ellenőrzik.

Ábrahám Zoltánné kédérére a polgármester közölte: a városban folyamatosan bővítik a kerékpártárolók számát, míg Aszalainé Zsótér Margit felvetésére, miszerint a laktanyai körforgalomból jó lenne újváros felé is tovább közlekedni, a polgármester elmondta: ez ügyben már kapcsolatban vannak a Magyar Közúttal.

Tanács Zsolt azt jelezte, hogy a meredek lejtésű Bordás és a Villa utcákban nagy eső idején – és ilyen a közelmúltban több is volt – a lezúduló víz kimossa a homokot, és már az út további rongálódásától lehet tartani. A helyzetet megvizsgálják, de végleges megoldást itt is a csatornázás befejezését követő úthelyreállítás hozhat majd.

Arnay