1938-ban, csaknem nyolcvan éve játszották először a Játékokon Kodály Zoltán híres művét, legutóbb pedig 15 évvel ezelőtt láthatta a szegedi közönség. Az idei darabot nemcsak híres szereplői, hanem mesés látványvilága miatt is érdemes megnézni.

A darab látványvilágát a Dóm téren idén debütáló Cziegler Balázs álmodta meg, akit az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón az év díszlettervezője címmel tüntettek ki. A díszlet fő motívuma a magyar kártya, leglátványosabb és egyben állandó eleme a háttérként szolgáló 12 méter magas és 16 méter széles kártyavár, melynek lapjai meghaladják a két méter magasságot, így bizonyos jelenetekben a szereplők is felmennek, mozognak rajta. A kártya motívum a darab egyéb kellékein is visszaköszönt, életre kel.

A felnagyított kártyalapok környezetében a színészek öltözékei és kiegészítői is ironikusan felnagyítódnak: Tihanyi Ildi jelmeztervező jóvoltából a hatalmas huszárbajszokkal, magas kalapokkal ellátott katonák, vagy a méretes pártában táncoló lányok karikaturisztikus jelleget kapnak. A fiatal jelmeztervező számára nem idegen a Szegedi Szabadtéri Játékok világa, tavaly ő tervezte a Leányvásár impozáns papírjelmezeit. Munkái most is magukon viselik a tőle megszokott nyitottságot, érzékeny és merész szín- és formakezelést.

 

Képiró Ágnes