Hazadi János őrnagy, a vásárhelyi laktanya alosztályvezetője elmondta: első alkalommal rendeznek ilyen típusú tábort Vásárhelyen, amelynek célja, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezhessenek a katonai életről. A táborozók azokból az iskolákból érkeztek, ahol katonai és rendészeti ismereteket is tanulnak, és a tábor megkezdéséhez a diákoknak hozniuk kellett magukkal szülői beleegyezést és egészségügyi alkalmasságukról szóló orvosi igazolást is.

– A bentlakásos tábor jó lehetőséget ad arra, hogy a katonai élet minél több oldalát ismerjék meg a fiatalok – mondta el Hazadi János, hozzátéve, hogy a diákok számára is pontos napirendet határoztak meg ébresztővel, reggeli tornával és foglalkozásokkal. Az egy hét megmutatta a diákoknak, milyen az, amikor parancsszóra kell cselekedniük, és milyen felelősséggel jár egy csapatban dolgozni.

Az őrnagy hozzátette: a feladatokat úgy osztották el, hogy figyelembe vették a diákok egyéni képességeit, céljuk volt, hogy mindenki megfelelő megterhelést kapjon, azonban a feladat senkinek se haladja meg a teljesítőképességét.

A csütörtöki foglalkozás helyszínére a táborozók menetfelszerelésben gyalog érkeztek. Ez önmagában sem volt könnyű feladat, figyelembe véve, hogy az éjjel felázott talaj még a terepjáró gépkocsik számára is feladta a leckét. A laktanyától két kilométernyire lévő gyakorló területen a fiatalok számára a feladatot a túlélés biztosítása jelentette. A szituáció szerint a főcsapattól elszakadt egységnek búvóhelyet, éjjeli pihenőhelyet kellett kialakítani, az esővíz és a reggeli harmat megszerzésére alkalmas vízgyűjtőt kellett kialakítani, és csapdákat is kellett állítani. Mindehhez csak a felszereléshez tartozó eszközöket, a kést, a baltát és a gyalogsági ásót használhatták fel.

Hogy a fiatalok a helyzetet még jobban átérezzék, a valódi katonai ruhán túl arcfestéssel gondoskodtak álcázásukról, valamint – mivel valódi fegyvert ők nem vehetnek kezükbe – gumikarabéllyal az oldalukon kellett a feladatokat végrehajtaniuk.

A Makón rendészeti ismereteket tanuló, 17 éves Pécsi Franciska Apátfalváról érkezett a táborba, amelyet azért választott, hogy valódi képet kaphasson a katonaéletről, és dönthessen, érdemes-e ezt az utat választania. A tábor kezdete óta eltelt négy nap pozitív élményeket hoztak számára, így valószínűnek tartja, hogy a katonai pálya felé orientálódik a középiskolás éveket követően. A táborozás során megtanulták az álcázás fortélyait, célba lőttek légpuskával, de megismerték az éjjeli menedékhely kialakításának módszereit is. Mint elmondta, szülei először meglepődtek lányuk döntésén, de most már örülnek, hogy jól érzi magát a táborban, ahol férfias feladatokon teheti magát próbára lány létére.

Pribelszki Balázs a vásárhelyi Gregus Máté Szakközépiskola tanulója úgy határozott, hogy harmadiktól honvédelmi ismeretek tantárgyat is tanulni szeretné. Már nagyon várta ezt a tábort, hiszen a túlélési feladatok végrehajtása eddig is érdekelték, amelyet most végre a valóságban is megismerhet. A csapatmunka fontossága is bebizonyosodott számára, hiszen ha az egységből valaki elrontja a rá bízott feladatot, az az egész csapat eredményét lerontja, ezért is fontos, hogy figyeljenek egymásra. Szerinte tábor valós képet ad a katonai életről, hiszen olan feladatokat hajtanak végre, mint az igazi hivatásos katonák, és aki ebben a táborban részt vesz, megalapozottan dönthet arról,hogy valóban szeretne-e katona lenni.

Arnay