Németh Zoltán elmondta: a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség a következő szezonben a megye 4-es osztály elindítását tervezi, amelyben alacsony költségvetéssel működő csapatok is játéklehetőséghez juthatnak. Vannak, akik a tíz éve megszűnt csapat tagjai közül vállalnák a játékot, vannak katonák, akik szintén szívesen rúgnák a csapatban a bőrt, de vannak ifjú szikáncsiak is a játékra jelentkezők között. A szikáncsi ifjúsági házat kérték használatra a szerveződő csapat tagjai, valamint segítséget a futballpálya rendbetételéhez. Almási István a csapatnak segítséget ígért.

Benkő Zsolt képviselő a fórum résztvevőit tájékoztatva szólt az ivóvíz-minőség javító program Szikáncson megvalósuló, összesen 140 millió forintos beruházásáról, amelynek keretében új kút létesül, víztároló medencével és acélszerkezetes víztoronnyal, négy kilométernyi hálózatot tisztítanak ki, de sor kerül a Dózsa György utcán a vízvezeték cseréjére is.

Almási István polgármester a korábbi időszakban Szikáncson megvalósult buszforduló kialakítását, az új buszváró és kerékpártárolók létesítését említette, valamint szólt a helyi kispiac megújulásáról is. Utóbbi kapcsán Megyaszainé hozzászólásában azt tudakolta, hogy mit és ki árulhat a piacon.

Antal István, a vásárhelyi lakosságszolgálati iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az őstermelők terményeiket díjmentesen és engedélykérés nélkül is árulhatják itt, míg az egyéb cikkek árusításához csak engedéllyel rendelkező árusoknak van lehetősége.

A polgármester felhívta a szikáncsiak figyelmét, hogy mind az önerős járdaépítési programra – amely keretében az önkormányzat az anyagot biztosítja -, mind a házak energetikai felújítására – amely keretében 400 ezer forint visszatérítendő kamatmentes kölcsönt kaphatnak – a településrésztől is várják a jelentkezőket.

Almási István hozzátette: november végére készül el Vásárhely komplex beruházási terve, amelyben összegzik a 2014-20-as uniós ciklusra tervezett fejlesztéseket, és ebben a szikáncsi célok is szerepelni fognak. A polgármester megjegyezte, hogy az uniós pénzek elosztását a Lázár János miniszter irányítása alá tartozó Miniszterelnökség koordinálja.

Török Sándor hozzászólásában panaszolta, hogy megszűnt a szikáncsi óvoda és az iskola, és több helyen a járdák állapotával is gond van. Benkő Zsolt települési képviselő elmondta: amikor 2007-ben az iskola, majd az óvoda bezárásáról döntöttek, tíz fő alatt volt az ide járó gyermekek száma, amely sem szakmai, sem anyagi szempontból nem teszi lehetővé önálló intézmény működését. Az iskolabusz rendszere megfelelően működik a településen, a folytatásról már folyik a tárgyalás a Tisza Volánnal. Benkő Zsolt még arról is szólt, hogy a Tisza Volánnal folynak a tárgyalások arról, hogy szeptembertől több olyan busz is behajtson Szikáncs központjába, amely eddig csak a külső buszmegállót érintette. Továbbá a járdákról elhangzott panaszra válaszolva jelezte: a szikáncsiak, ezen belül a Petőfi utcaiak is pályázhatnak a gyalogjárók megvalósításához anyagra az önkormányzatnál.

Gyapjas Jánosnénak osztatlan közös tulajdonban van 30 aranykoronányi földje, amelyről nem is tudja, hogy merre található. A kérdést dr. Makó András, a vásárhelyi kormányhivatal vezetője a földhivatalhoz továbbítja.

Magony Géza jelezte, hogy az az út, amely a Petőfi utca folytatása, igen gazos, ezt a területet a közmunkások rendbe fogják tenni. Kiss Ferenc felvetette, hogy a szikáncsi bejárónál bár 60-as tábla van, mégis gyorsan hajtanak itt a gépjárművek. Vígh István rendőr főtörzs-zászlós, körzeti megbízott elmondta: itt is szokott a traffipax működni, míg Almási István erről a rendőrkapitány tájékoztatását ígérte.

Kiss Imréné az Ács utcából a kátyúzás befejezéséről szóló kérdésére elhangzott: a jövő héten megszüntetik a még meglévő úthibákat, míg Magony Géza  felvetésére, amely a Petőfi utcai belvízhelyzet megoldásáról szólt, Benkő Zsolt elmondta: itt a víz a kertekben, azaz magánterületen gyűlik össze, és onnan folyik az utca irányába, ezért a lakóknak összefogva a kertekben kellene árkot létesíteni, és a vizet ott elvezetni.

Arnay