Törzsök József, az információs központ koordinátora elmondta, hogy a nyár folymán több alkalommal is vendégül látják a varga Tamás Általános Iskola városi napközis táborában részt vevő gyerekeket, akik a csütörtökön a gyakorlatban is megtanulhatták, hogy milyen összetevőkből áll a háztartási hulladék, és mi az, ami abból hasznosítható.

Volt öko-társasjáték is, amely a többi, hagyományos társasjátékhoz hasonlóan tábláz zajlott, azonban a játékosoknak a környezet és a természet védelmével kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk a pontokért.

Ezt követően Törzsök József a diákoknak egy rovargyűjteményt mutatott be, amely alapján tisztázták, hogy hány lába is van a rovaroknak, majd egy mikroszkóp segítségével részletesen is megfigyelhették a lepkék, a szitakötő, vagy a cserebogár kitinpáncéljának mintázatát.

A délelőtt végén pedig a gyerekek fakanálból és dekorációs műanyaglemezből – sablonok alkalmazásával – elkészíthették és haza is vihették a mikroszkóp alatt megfigyelt ízeltlábúak modelljét.

A foglalkozásról Törzsök József kijelentette: fontos, hogy a gyerekek ebben az életkorban találkozzanak a természet és a környezet védelmének kérdéseivel, hiszen erre most a legfogékonyabbak, és az elsajátított ismereteket várhatóan alkalmazni is fogják, amikor majd felnőttek lesznek.

Arnay