A parlagfűvel szemben aktuálisan a gépi irtás a leghatékonyabb, meg persze a folyamatos éberség, ellenőrzés. A néhány évvel ezelőtti törvényi szabályozás sokat segített abban, hogy visszafogják a nagyon agresszívan terjedő, és komoly allergiás tüneteket okozó parlagfű tovább szaporodását. Mindez a földhivatalok hatáskörébe tartozik. A kormányhivatalok növény és talajvédelmi igazgatóságai a külterületek felderítését végzik, és adott esetben bírságolhatnak is- derült ki a műsorból.

A belterületeken az adott önkormányzatok jegyzőinek hatáskörébe esik a jogszabályok betartásának ellenőrzése. Vásárhelyen a közterület felügyelők folyamatosan ellenőrzik azt, hol található parlagfű. Az idén két esetben fedezték fel ezt a növényt több mint 50 százalékban az adott területen. A jogszabályok szerint ekkora fertőzöttség kell ugyanis ahhoz, hogy hatósági intézkedés történhessen.

Csongrád megyében tavaly 200 eset volt, amikor büntetést kellett kiszabni. Ez megtörténhet kényszerkaszálás elrendelésével, bár erre nagyon ritkán kerül sor, mert a kiértesítés után a tulajdonos gondoskodik a növény eltüntetéséről. Egyébként ennek díját kiszámlázzák.

A parlagfüves területek felderítése kétféleképpen zajlik, ellenőrzéssel és lakossági bejelentés alapján. Ma már lehetőség van arra is, hogy ha valaki ilyen részt  lát, az lefotózza a telefonjával és rögtön GPS koordinátával, interneten keresztül leadhatja egy központi elektronikus rendszerbe annak rögzítését.

A cél minden esetben a megelőzés és nem a büntetési összegek begyűjtése. Amióta kötelező a tulajdonosoknak irtani a gyomnövényt, visszaszorult a pollenkoncentráció. Nem a parlagfű az egyetlen gond a földeken, továbbra is nagy károkat okoznak a mezei pockok. Hatalmas szaporulatuk tizedeli a termést. A hónap végéig még használható az a szer, amit kizárólag kényszerhelyzetben engedélyeznek.

Major Zsuzsi