Kriván Ferenc szobrászművész születésének 125. évfordulója alkalmából kamaratárlat nyílik július 23-án, szerdán délután 5 órakor a Tornyai János Múzeumban.

A leginkább síremlékeiről és első világháborús emlékműveiről ismert hódmezővásárhelyi művész szobrászi tehetségét mintegy húsz plasztikai alkotással mutatja be augusztus 10-ig látogatható kiállításán a Tornyai-múzeum. Kriván Ferenc 1889-ben született a dél-alföldi városban. Szegeden végzett ipariskolát, majd Varga Sándor és Pásztor János szobrászoknál sajátította el a művészet alapjait, valamint müncheni, bécsi és párizsi tanulmányutakon képezte tovább magát. Első kiállításán, 1912-ben   ezt követően mindösszesen egy egyéni és egy közös kiállítása volt 1970-ben bekövetkezett haláláig   óriási közönség és szakmai sikert értek el Pásztor és Rubletzky hatására született népi életképei, portréi.

Kriván Ferenc világháborús frontszolgálatát követően, 1918 végén testvéreivel, Pállal és Mihállyal alapították meg ismert kőszobrász és műkőkészítő vállalatukat. Közel fél évszázadon át főleg épületszobrászati munkákat és síremlékeket készítettek. Hódmezővásárhely temetőiben Kriván síremlékek százai sorakoznak, köztéri alkotásai közül a közvélemény leginkább a vásárhelyi határban álló első világháborús hősi emlékműveit ismeri.

A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely kapcsolódik az első világháború centenáriumi rendezvényeihez, Huszár Ferenc alezredes, laktanyaparancsnok köszönti a megjelenteket szerdán 17 órakor a vásárhelyi közgyűjtemény emeleti kiállító-termében. Kriván Ferenc népi gyökerű, realista művészetét Szenti Tibor író, néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe.

Forrás:Elek András, sajtóreferens