Egy hete nem tudnak dolgozni a kivitelezők a könyörtelen időjárási viszonyok miatt- tudtuk meg Szilágyi Tamástól a vásárhelyi Városfejlesztési Iroda munkatársától. A kivitelező ígéretet tett, hogy ha az időjárás is úgy akarja, az elkezdett munkát július végére befejezik. Az utcák már most is jól járhatóak.

A jövőben is arra törekszik az önkormányzat, hogy a kivitelezővel karöltve a lehető legkisebb zavart okozza a rehabilitáció alá vont utcák lakóinak. Egy ilyen beruházás lebonyolításához – ami földmunkával, bontással, jár- feltétlenül szükséges az ott élők türelme és megértése- tette hozzá Szilágyi Tamás.


Szerkesztőségünk a témával kapcsolatosan megkeresett több nagy tapasztalatú szakértőt, akik egyöntetűen azt mondták, hogy szükséges a nagyon elöregedett gerinchálózat cseréje, mert fennáll annak a veszélye, hogy az öreg csövek sérülnek, beszakadnak, esetleg ebből kifolyólag szennyvíz kerülhet az ivóvíz rendszerbe. Utoljára majd 50 évvel ezelőtt történt ivóvízhálózattal kapcsolatos beruházás Vásárhelyen, ám akkor azt túlnyomórészt saját erőből fizették a lakosok.

A Belügyminisztérium önerő alapot és ezen felül 386 millió forintot biztosít az ivóvízminőség javító program megvalósításához, az unió több mint másfélmilliárd forint támogatást ad hozzá. Soha ekkora ivóvízmentő beruházásra nem került sor a városban úgy, hogy az ott lakóknak egy fillérjükbe sem kerül, tehát nem kell fizetni érte. A város elöljárói mindössze a lakók megértését és türelmét kérik. Az érintett utcákban élő lakosokat értesítik a munkálatok megkezdés előtt.

 

Hódmezővásárhelyen a következő utcák érintettek a rekonstrukcióban:

Hold, a Bezerédi, a Sarkantyú, a Tölgyfa, a Vidám, a Juhász M. Jókai és Pál utca közötti szakasza, az Ólom, a Benőfy, a Királyszék utcai közök, a Rózsa, a Kalász, a Török, a Kard, a Vívó, a Tulipán, a Bélacigány, a Dél, a Vajda (közök), az Árok utca, az Epreskert, a Határ, a Gyulai, a Fehérvári, a Radnóti, a Veres utcai közök, a Lenkei, a Rigó utca Lázár – Kalász utca közötti szakasza, a Korona, a Daru, a Tuhutum, a Török Bálint, a Gábor, a Nyár utca Kistöltés – Gábor utca közötti szakasza, a László utca, a Kutasi út, a Jókai utca Hajnal és Agyag utca közötti szakasza és a Szabadság tér.

A környező településeken lesz ivóvízvezték rehabilitációs program: Székkutas, Kakasszék, Mártély, Batida, Erzsébet, Kútvölgy, Szikáncs.

Bodrogi Klára