A Tuhutum utcai zsidótemetőben Deutsch Mária, a hitközség tagja a 470 vásárhelyi áldozatra emlékezve kijelentette: áldozatok a túlélők és családtagjaik is, akik a mai napig nem tudják feldolgozni rokonaik értelmetlen elvesztését, és hangsúlyozta az emlékezés és emlékeztetés fontosságát, hogy mindez soha ne történhessen meg újra, majd a résztvevők a temetőben lévő emlékmű talapzatán elhelyezték az emlékezés köveit.

A zsinagóga kertében az igazakra, a zsidókat mentőkre emlékeztek a rendezvény folytatásában, ahol dr. Erdélyi Miklós, a vásárhelyi hitközség ügyvezető elnöke szólt II. János Pálról, a béke pápájáról, aki az auschwitzi tábor betonján leborulva kért bocsánatot az elkövetett tettekért.

Az ügyvezető elnök megemlékezett Beretzk Pál alpolgármesterről, aki nemcsak azzal érdemelte ki az utókor tiszteletét, hogy nem hozta létre Vásárhelyen a gettót, hanem azzal is, hogy figyelmeztette zsidó polgártársait a rájuk váró veszélyre, és arra, hogy meleg ruhákat is vigyenek magukkal, amely sokuk életét mentette meg. Mint kijelentette, a zsidó hitközség terve, hogy az egykori alpolgármestert a Yad Vasem az „igaz emberek” közé vegye fel. Szólt továbbá Almássy Tibor tábornokról is, aki a soproni laktanyát karantén alá helyezte, és a fertőző betegségre figyelmeztető táblák elrettentették a belépéstől a náci katonákat.

A három emléktáblát a vásárhelyi önkormányzat képviselői és a zsidó hitközség tagjai koszorúzták meg a zsinagóga kertjében.

A zsinagógában rendezett megemlékezésen dr. Kószó Péter alpolgármester szólt a történelem legvéresebb tettéről, amely során a nácik a realitással szakítva választották ki az élet további lehetőségétől megfosztottakat. A vészkorszakban olyan magyar embereknek kellett rettegniük, akiknek nem volt bűnük – tette hozzá az alpolgármester, aki felidézte a hetven éve, Szegedről az Auschwitzba és Strasshofba induló vonatokat is, hozzátéve: azóta, hogy azóta áll a zsinagóga órája, amióta vásárhelyi zsidó polgárokat elhurcolták a városból.

Vásárhely példátlan veszteségeket szenvedett a háború poklában, emlékeznünk kell azokra az orvosokra, sportolókra, kereskedőkre, akik a nemzet teljes jogú tagjai voltak, akiknek minden reményét elvette a történelem legaljasabb időszaka – fogalmazott dr. Kószó Péter, hozzátéve: nem szabad felednünk a megmentők emlékét sem, és kijelentette: nem szabad, hogy még egyszer a társadalom egyetlen tagját is vallási, társadalmi alapon hátrány érhesse.

A megemlékezésen felszólalt Steiner Pál ügyvéd is, figyelmeztetve: emlékeznünk kell annak a 600 ezer magyar zsidónak az elvesztésére, akiket először csak korlátoztak, majd kiraboltak, végül megöltek. Dr. Erdélyi Miklós a megemlékezésen elmondta: a hitközség igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy a fiatalok ennek a szörnyű időszaknak az igazi történéseit megismerhessék.

Az emlékezés mártír-istentisztelettel zárult, amelyen Markovics Zsolt, szegedi főrabbi működött közre.

Arnay