A Nagy Háború Kutatásáért Közalapítvány több mint egy tucatnyi műtermi fotográfiából válogató kiállítása az Emlékpont kávézójában az emberi kapcsolatoknak állít emléket. A szétszakítottság, a halál közelsége növeli a fronton harcoló katonákban az otthon maradottakhoz, feleséghez, gyerekekhez, családhoz, szerelmekhez, barátokhoz való ragaszkodást. Az I. világháború idején sem volt ez másképp. Vőlegények, apák és férjek a lövészárkokban – leányok, asszonyok és gyerekek pedig a hátországban vették számtalanszor kézbe szeretteik fényképét, leveleit, s reménykedtek a mielőbbi viszontlátásban.

A fekete-fehér fotók katonái elevenednek meg egy veszprémi, országos hírű szabóság által készített tizenhat egyenruha rekonstrukción. Az érdeklődők korhű katonaruhákat tekinthetnek meg, a Magyar Királyi Honvédség gyalogos tiszti egyenruhájától a vöröskeresztes nővérek tábori viseletéig, sőt a Lajta monitor matrózainak és tisztjeinek öltözetei is kiállításra kerültek.

A kiállításokat Dr. Kószó Péter alpolgármester nyitja meg ma 17 órakor az Emlékpontban. A szarajevói merénylet centenáriumára emlékező beszélgetésen Tóth István, a szegedi Fekete Ház történésze, Szenti Tibor író, néprajzkutató és Vincze Gábor, az Emlékpont történésze idézi fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket.

Forrás:

Elek András

sajtóreferens