– Ugyanolyan funkciót töltenek be a tejfogak a gyermekek szájában, mint a maradó fogak – kezdte vendégünk. Ezért amikor a tejfogak már nagyjából teljes létszámban kinőttek, a gyermeknek már tudnia kell fogat mosni, de addig is, amíg folyamatban van a tejfogak előtörése, a szülő feladata, hogy ezeket a fogakat tisztán tartsa. Ezt megtehetjük akár ujjra tekert nedves kendővel, később bevezethetjük a fogkefét is. A példamutatással lehet a legjobban rávezetni a gyerekeket a helyes és rendszeres fogápolásra.

A kicsik nagyon kedvelik a nekik készített fogkrémeket, a fogkefével azonban nem mindig vannak kibékülve. Érdemes eleinte csak a kezükbe adni, hogy játszanak, ismerkedjenek vele, rágcsálják. Nagyon fontos, hogy nekik való fogkefét válasszunk – megfelelő legyen a méret, és kerüljük a kemény szőrűt, mert az akár fájdalmassá is teheti a fogmosást, s ha az első élmények kellemetlenek, a gyermek nem fogja szeretni a fogápolást.

Általában elmondható, hogy a gyerekek alapvetően szeretnek fogat mosni – majdhogynem játéknak tartják, ha a szülőknek is olyan a hozzáállása. Játszva könnyebb elsajátítani a helyes fogmosási technikát. Körkörös mozdulatokkal mossuk a fogunkat, erre kell megtanítani őket. Nemcsak a fogra, az ínyre is helyezzük a fogkefét, hisz a lepedék legjobban a fognyakra rakódik, és a fognyak és az íny találkozásánál is meg kell mosni a fogakat, ezért is kell puha szőrű fogkefét használni, hogy a gyermeknek ne sértse fel az ínyét a kemény sörte.

A fogmosás kapcsán dr. Szabó Katalin megemlítette, étkezés után érdemes egy félórát várni, hogy a fellazult fogzománc visszaszilárduljon. Hozzátette, elég reggel és este egy alapos fogmosás, de a fogkefe mellett használjunk olyan eszközt is, amely a fogközöket is tisztítja. Nem árt, ha nap közben is van nálunk fogselyem vagy fogköztisztító selyem.

A műsorban arról is szó esett, hogy a kieső fogat ne dobjuk ki és ne súroljuk, ha egy órán belül eljutunk a fogorvoshoz, van rá esély, hogy az rögzülhet.

Dr. Szabó Katalin fogszakorvos rendelője megtalálható Hódmezővásárhelyen, a Szegfű utca 14. szám alatt, bejárat a Mária Valéria utca felől. Telefonon a 62/240-408-as és a 30/9689160-as számokon, interneten www.drszabokatalin.hu oldalon lehet érdeklődni.

Megyeri József