Hetedik alkalommal rendezte meg a Múzeumok Éjszakája rendezvényt a Mecénésok a Kultúráért Egyesület, akiknek természetesen akadtak segítői, így a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ munkatársai, avagy a helyi civilek közül is jelen voltak.

Délelőtt már a Helytörténeti Gyűjteményben megkezdődött a program. Készültek a szerelem sütik, melyekkel az esti tűzugrókat kínálták meg. A délután a színpadon az Alkony Népdalkör kezdett. Klímó Lászlóné Arany Páva díjas csoportjára sokan voltak kíváncsiak a művészeti iskola „Óz a csodák csodája” című előadást láthatta a publikum.

Ezután a Szent István kúthoz vonultak, amelyre virágokat helyeztek, míg a kulturális központ előtti téren Raksa Bernadett énekelt. Erdei Sándor Nippon Zengó csoportja is színpadra lépett, akik ismét egy energiával teli fél órával rukkoltak elő, majd a „Dallamok szárnyány” című előadással készült Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán. A fellépőktől megtudtuk, hogy olyan műsort hoztak, ami kapcsolódik a Szent Iván éji hagyományokhoz.

Mindeközben a Helytörténeti Gyűjteményben Kovács Lajos muzeológus tartott bemutató előadást. A nap várva várt fénypontjára, a tűzgyújtásra este 22 óra körül került sor. Míg a tűz lángja kisebb lett, addig a Zafír Hastánccsoport négy tagja Sinka Korsós Mónika, Kallainé Pataki Dóra, Gémes Noémi és Marton Csenge gyertya tánccal kedveskedett.

A tűz közben kisebb lett, majd az első ugrást Szécsényi Józsefné, a Mecénások a Kultúráért Egyesület elnöke tette meg, akiket még sokan követtek. Az elnöktől megtudtuk, fontosnak tartjuk, hogy évről évre megrendezzük a Múzeumok Éjszakáját, a Szent Iván éji mulatságot, hiszen szeretnénk megőrizni a hagyományokat. Az idei rendezvényt a helyi civilek mellett a Nemzeti Együttműködési Alap is támogatta, ugyanis 250 ezer forintot nyert egyesületünk egy pályázaton.

A nap folyamán ki lehetett próbálni az íjászatot, ugyanis a helyi egyesület is képviselte magát a rendezvényen, míg a koszorút az esti „koszorúdobáshoz” Kiss Józsefné és Gyovai Jánosné készítette el. Továbbá Vajdaságból érkezett vendégeket is fogadtak, azzal a céllal, hogy aláírják a kulturális – baráti együttműködési megállapodást a Muzslyai Helyi Közösséggel.

A.S.