Kora este már kezdtek mozgolódni Mindszent utcáin, hiszen mindenki tudta 19 órakor kezdődik a Lovak és lóerők felvonulása. A helyi gazdák, vállalkozók, avagy magánszemélyek mind félretették a szakmát és csak is a felvonulással foglalkoztak. Látszott is a megjelenéseken, hiszen ötletesebbnél ötletesebben öltöztették fel a traktorokat, pótkocsikat, járműveket, amelyek színültig teltek pénteken, de az utcákon is rengetegen várták a vonulókat.

A már szokásos dózsa-telepi városrészben található vendéglátóegységnél gyülekeztek és onnan indult a menet egészen a lovas pályáig. „Nagyon hosszú volt a sor. Három utcányi” – mondta Benkő Sándor, a Mindszenti Lovas Klub elnöke, aki szerint ennek a rendezvénynek már olyan hagyománya van, mint a mindennapi kenyérvásárlásnak.

Az elnök szavaival élve, úgy látszik egyre finomabb az a „kenyér”, hiszen talán ilyen sokan még soha nem vettek részt a Loval és lóerők felvonuláson. – Az emberek büszkébbek a technikáikra, az állataikra, amiket ilyenkor megmutatnak egymásnak. Nekünk ezt kell „meglovagolnunk” és évről évre megrendezni a felvonulást – folytatta Benkő Sándor, hozzátéve, az külön emeli a színvonalat, hogy a helyiek, napok óta készülnek a felvonulásra.

(Lovasok, fogatok, mezőgazdasági járművek, kamionok, motorosok és még egy sportkocsi is felvonult pénteken délután, Mindszenten.)

A lovas pályára érve Benkő Sándor köszöntötte, majd köszönte meg a részvételt és hívott meg – már előre – mindenkit jövőre. Zsótér Károly polgármester köszöntőjében azt mondta, egy település akkor él igazán és akkor tud sikeres lenni, hogy ha összefog. Ez a rendezvény egy csodálatos példája ennek. Nem tudom, hogy az országban van-e még egy ilyen település, ahol ilyen pozitív kisugárzással összejönnek az emberek azért, hogy jól érezzék magukat. Ez a közösség látszik, hogy szereti egymást – jelentette ki a település első embere.

Mindeközben a pályán felkapcsolták azt a világítást, ami a napokban készült el. Közel egymillió forintból valósult meg a beruházás, amit még bővíteni fognak. Elektromos hálózatot építettek ki és egyelőre három világító testet szereltek fel. – A pálya belső hálózata már a balesetveszélyes volt, amit Rácz Árpád és csapata felújított – mondta a promenad.hu-nak Benkő Sándor.

A felvonulással kezdetét vette a Mindszenti Lovas Fesztivál. A helyi klub tagjai egy esti showt tartottak, de ott volt a pályán Balogh István is, aki egy hónapja csatlakozott az egyesülethez. Évek óta részt vesz a rendezvényen, ahová leviszi – a gyerekek nagy örömére – a két shetlandi póniját, a 6 éves Atinkát és a 3 éves Dilemát. „Kézből nem etetjük a lovakat” – hívta fel a kicsik figyelmét István miközben kérdeztük, ugyanis a két pónit körül nyüzsögték a gyerkőcök.

##video:278226##

István azért segített is nem csak fegyelmezett, nehogy valaki le essen, majd elmondta: „örömmel hozom le a pónikat. Nekem az a lényeg, hogy ráüljenek a gyerekek, nekem semmi nem kell érte ”. Itt jegyezzük meg, akadt is dolga rendesen.

Szombaton folytatódnak a programok. Délelőtt kopjafát állítanak, majd indulnak a különböző kategóriákban a versenyek. Lesz akadály-, díj- és fogathajtás, de rendeznek malac és halfogó versenyt is.

##video:278227##

A.S