Az Astellas-díjat az Astellas Pharma gyógyszeripari cégóriás nemzetközi cégcsoport magyarországi leányvállalata. A kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények széleskörű társadalmi és szakmai elismerését célul tűzve, 2006-ban alapította meg. Odaítélésével évről-évre a legnagyszerűbb orvosokat és szakdolgozókat kívánja elismerni. Az elmúlt esztendőkben 33 orvos és 79 egészségügyi szakdolgozó vehette már át ezt a díjat, s került ezáltal a szakmai nyilvánosság fókuszába.

E díjra jelölte a kisteleki járóbeteg-szakellátás szakdolgozóit a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ részéről Dr. Kincses László orvos igazgató és Kovácsné Szabó Edit ápolási igazgató.

A jelölők a zsűri döntésének meghozatala érdekében bemutatták és méltatták a járóbeteg-szakellátás szakdolgozóit.

 

Méltatás

 

A Kisteleki Egészségügyi Központ járóbeteg-ellátásában tevékenykedő szakdolgozók a 2013-as évben is arra törekedtek, hogy a betegellátás területén kimagasló szakmai munkát végezzenek.

Az elmúlt két évben megrendezésre került intézményünkben az Év Kiváló asszisztense díj – melyet minden évben a Magyar Ápolók Napjának ünnepén ítél oda a menedzsment, a betegek névtelen szavazatai, a szakdolgozók egymás közti megítélése, a részlegvezetők véleményei, valamint a vezetőség együttes döntése alapján. 2013-ban ezt a díjat Bali Gabriella tüdőgyógyászati és szemészeti asszisztens kapta meg. A betegeink részéről kolléganőnk kapta a legtöbb szavazatot, de természetesen más részleges munkatársai is jeles eredményeket értek el a betegek közötti közvélemény kutatásunkon.

2013-ban célul tűztük ki, hogy úgy emeljük intézményünkben az ellátott betegszámot, hogy az a betegek megelégedését szolgálja. Ennek érdekében szakdolgozóinkkal közösen feltérképeztük, hogy milyen szintű és típusú továbbképzésekre van szükségük ahhoz, hogy munkájukat és a betegek felé irányuló kommunikációjukat erősítsük. A kapott eredmények ismeretében megrendezésre kerültek intézményünkben Ügyfélszolgálati kommunikációs tréning, problémamegoldó tréning, konfliktuskezelő tréning, vezetői kommunikációs tréning és infekciókontroll tréning, ahol összesen 96 fő vett részt (egy képzésen több fő is részt vett). A tréningek eredményeképpen munkatársaink könnyebben tudják kezelni a betegek által jelzett problémákat, sikeresebb a telefonos és személyes kommunikáció nővér és beteg között.

2013-ban a Csongrád Megyei MESZK által szervezett szakdolgozói szakmai versenyen 4 fős csapatunk került első alkalommal megmérettetésre, és az előkelő II. helyezést sikerült elérniük. Ez intézményünk számára nagy elismerés volt! A 2013-as évben 9 fő szakdolgozónk jelentkezett OKJ-s képzésre, annak érdekében, hogy a Kisteleki Egészségügyi Központban hiányszakmaként elismert végzettségeket megszerezzék, és ennek eredményeképpen a kisteleki kistérség – kb. 20.000 fő – lakosainak számára helyben elérhető új szakmák kerülhessenek bevezetésre. Ilyen képzettségek az endoszkópos szakasszisztens, a szonográfus szakasszisztens, a kardiológiai és angiológiai szakasszisztens vagy a diabetes szakápoló képzés. A szonográfus szakasszisztenseink által hamarosan elindul a kismamák és társaik nagy örömére a Baba-mozi, ahol szakdolgozói szintű információszolgáltatást vehetnek igénybe a lakosok. Kardiológiai szakasszisztensünk (aki idén júniusban végez) egyedül végzi a betegek vérnyomás és EKG monitorozását, ezzel is rövidült a kardiológiai szakrendelésen a várólista. Intézményünk kisvárosban, kistérségben található.

 

Szakdolgozóink jelentős része az 1987-es intézménynyitás óta nálunk dolgozik. A meglévő szakmai tapasztalatok, valamint a több mint két évtizedes együttes munkálkodás eredményeképpen közvetlen kapcsolatot sikerült a térségi lakossággal kialakítani. Sokan név szerint ismerik a munkatársainkat, és Ők is viszont a visszajáró pácienseket. Évek óta végzünk betegelégedettségi felméréseket, biztosítjuk a páciensek és hozzátartozóik számára a név nélküli véleménynyilvánítási lehetőséget, melyeket figyelembe veszünk a jobb körülmények kialakítása céljából. A betegek véleményei alapján elmondható, hogy szakdolgozóink arra törekednek, hogy megértő, empatikus viselkedéssel, megfelelő és bizalmas információszolgáltatással hozzájáruljanak a betegek mielőbbi gyógyulásához. Számos szakrendelésen a betegségekből adódóan továbbgondozási feladatok is vannak, melyek lehetővé teszik, hogy ne csak a betegek, hanem szükség esetén a hozzátartozók is részt vehessenek a gyógyulási, állapotjavítási folyamatban. A laboratóriumban dolgozó kolléganőink munkaidőn kívül felkérésre ingyenesen házhoz mennek olyan mozgásképtelen betegekhez Kisteleken, akik nem tudnak vérvételre intézményünkbe bejönni. Munkatársainkról összességében elmondható, hogy a szakmájukat hivatásként tisztelik és művelik, empatikusak a betegekkel és hozzátartozóikkal, nyitottak és elfogadóak a mássággal küzdők felé.

Bemutatkozás

A Kisteleki Térségi Járóbeteg Szakellátó KFT. szakdolgozóira jellemző az összetartás és az erős csapatszellem. Nemcsak a betegek problémái iránt nyitottak, hanem önzetlenül segítik egymást is a hétköznapi problémákkal való megküzdésben. Szakmai munkájuk és tudásuk magas fokú, ennek megőrzése céljából rendszeresen részt vesznek különböző szakmai továbbképzéseken a kreditpontos kötelező képzéseken túlmenően is. Fontosnak tartják a szakmai kiégés megelőzését, ennek érdekében szabadidős rendezvényeket szervezünk, ahol szívesen és nagy létszámban vesznek részt. Minden tudásukkal a betegek gyógyulásán vannak, segítve az egyes szakrendelések orvosait a gördülékeny napi munkában. Empatikusak és közvetlenek, a Kisteleki kistérség lakosságának nagy részét már ismerik, sok esetben lehetőségük van arra, hogy a betegek gyógyulását és rehabilitációját a későbbiekben is nyomon követhessék. Munkájuk nem ér véget a szakrendelő falai között, számos esetben nyújtottak már segítő jobbot tanácsaikkal, személyes támogatásukkal azoknak a kistérségi lakosoknak, akik intézményünk falain kívül fordultak/fordulnak hozzájuk! Tevékenységük széleskörű, a gyerekek és fiatalok mellett valamennyi életkorban lévő pácienssel megtalálják a megfelelő hangnemet, és nyitottak az állapotuknak megfelelő segítségnyújtásra. Ezekből is látszik, hogy érdemesnek tartom csapatunkat egy országos szakmai megmérettetésre!

Forrás és fotó: kistelekjaras.hu