A Munkácsy emlékév egyik látványos megmozdulásának és a Csabai Nyár tulajdonképpeni nyitányának adott otthont a Szent István tér. A Munkácsyval a téren című szabadtéri művészeti kavalkád során a résztvevők időutazáson vehettek részt a festőfejedelem korába. „Festmob-bal” kezdődtek a programok, melynek során az ország legnagyobb Ásító inasát készítették el a szervezők. Felavatták a Munkácsy-kukucskálót, Munkácsy szelfik készültek és rengeteg érdeklődőt vonzott a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar térzenéje és gyepshow-ja, zenés, fegyveres alaki bemutatója. A kilátogatók békéscsabai, Békés megyei képzőművészek szabadtéri alkotását is figyelemmel kísérhették.

— A Csabagyöngye Kulturális Központ, a Jókai színház, a bábszínház, a Békés Megyei Könyvtár és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően jöhetett létre a Csabai Nyár gazdag és számtalan műfajt magában foglaló kínálata. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a programok minden lakos számára elérhetőek, legyen szó közéleti, művészeti, gazdasági vagy éppen sportrendezvényről — fogalmazott Vantara Gyula. Hozzátette, a Csabai Nyár összeállításánál az elsődleges cél az volt, hogy a kulturális, szórakoztató, sport- és közösségi programok idevonzzák az embereket, akik szívesen töltik szabad idejüket a belvárosban. Emlékeztetett, vannak belépős rendezvények, de az előadások nagy része ingyenes, így azok is részesei lehetnek a közösségi élményeknek, egy békéscsabai nyaralásnak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a családi kasszából pénzt áldozzanak a pihenésre, kikapcsolódásra.

A Csabai Nyár programjainak első feléért, köztük a Városházi Estékért a Jókai színház felel. Nagyszabású gálával indul a sorozat június 21-én. A rendezvényeik között találunk sportnapot, rengeteg színházi előadást, nagyoperettet, felolvasóestet, koncertet, filmvetítést. Olyan neves művészek teszik majd tiszteletüket a városban az előadásokon, mint Kubik Anna, Pindroch Csaba, Eperjes Károly, Huszárik Kata, Harsányi Gábor, Hűvösvölgyi Ildikó. Mellettük természetesen a teátrum saját produkcióit is megtalálhatják az érdeklődők a kínálatban.

Július 19-étől a Csabagyöngye veszi át a színháztól a stafétát, Szentpéteri Csilla koncertjével kezdenek 21-én a főtéren, a helyszínre egy mediterrán utcabál hangulatát ugyancsak megidézik. A Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében zömében zenés, táncos, szórakoztató események követik egymást, a legkülönfélébb műfajokat felsorakoztatva. Több tucat fellépőt várnak, a színpadra lépők között lesz szólóprodukció, kétfős gitár formáció, de népszerű együttesek, például a Kiscsillag, Marót Viki és csapata is.

Forrás és fotó: beol.hu