A szabályos rendben elhelyezett műkő hasábok a vasúti talpfákat szimbolizálják, amelyek a fekete gránitfalhoz vezetnek, amelyen homokfúvással a koncentrációs táborok szögesdrótjai jelennek meg – mondta el a műalkotásról a múzeumigazgató Nagy Attila szobrászművész és Rományi László iparművész közös alkotásáról.

Rományi László hozzátette: a háromszor három méteres fekete gránitfallal alkotótársával az emlékeztetésen túl figyelmeztetni is akartak, hogy az a gondolkodás, amely a holocausthoz vezetett, nem kaphat teret soha a jövőben. A gránitfal tükröződésében megjelenik maga a szemlélő is, aki közel lép a felhoz, amely újabb jelentéstartalommal bővíti az emlékmű üzenetét.

A kompozíció tájolásánál és méretének kidolgozásánál fontos szempont volt, ahogy Zsinagóga kerítésén át az utcáról is jól látható legyen, és az emlékmű tengelyét is úgy választották meg, hogy a szemlélő távolról is jól érzékelhesse a mű szerkezetét. A csiszolt fehér kövek a zsidók által gyakorolt emlékezés formájára utalnak, megvalósítva egyfajta felhívást is arra, hogy az emlékezők saját köveiket elhelyezzék.

Az emlékművet vasárnap 16 órakor Gyulai József professzor, Hódmezővásárhely díszpolgára avatja fel, amely után a Zsinagóga előterében látható lesz Rományi László “Gyász, a holocaust emlékére” című kiállítása is. Az alkotó elmondta: régóta foglalkoztatja a téma, amelyet különleges, drótból „szőtt” szobraival és a köréjük álmodott installációval fogalmazott meg. A vasárnap délutánt a zsinagógában a Pénzügyőr zenekar emlékező koncertje árja.

Hétfőn 13 órakor, az Emlékpontban mutatják be a Szigeti János helytörténész tanulmányát is magába foglaló, a Makó Imre levéltáros által szerkesztett Vihar és vész közepette című kötetet, amely a vásárhelyi zsidóság történetét dolgozza fel az 1735-ös betelepüléstől egészen napjainkig. A könyv komoly fotódokumentációt is tartalmaz, amelyek részben a levéltár anyagából kerültek ki, de sok fényképpel a vásárhelyi iskolák és a családok is segítették a könyv megvalósulását – mondta el Szenti Csilla, a Hódmezővásárhelyi levéltár vezetője.

A hétfői napon az Emlékpontban a vészkorszak és a holocaust történetét feldolgozó tudományos konferenciára is sor kerül.

Arnay

##audio:1678##

##audio:1679##