Kun Miklós Jenő, Pósa kutató elmondta, a művész a magyar irodalom egyik szinte elfeledett alakja, holott a gyermekirodalom megteremtőjét tisztelhetjük benne. Már fiatalkorában is írt gyermekverses kötetet.

1914. július 9-én hunyt el. A századik évforduló alkalmából megalakult a Pósa Lajos Emlékbizottság, aminek célja, hogy megszólítja az ország könyvtárait, iskoláit, önkormányzatait, hogyha azok szeretnének megemlékezni a költőről, akkor ahhoz segítséget nyújtanak. Kun Miklós Jenő hozzátette, Hódmezővásárhely kiemelkedően tiszteleg Pósa Lajos előtt. A Németh László Városi Könyvtár előtt 2010 áprilisa óta áll ott a művész bronzszobra, valamint az intézmény ebben az évben bővült a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárral. Magyarországon ez az egyetlen olyan közgyűjtemény, ami Pósa nevét viseli.

Péntek délután megkoszorúzták a vásárhelyi szobrot. A rendezvényen Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára köszöntötte a megjelenteket, akik ezt követően az olvasóteremben ismerkedhettek a költő munkásságával.

Megyeri József